fredag 7 januari 2011

Låt Stockholm växa - även på höjden

Stockholm skyline är ett nätverk för bevarande av Stockholms stadsbild. Fyra representanter skriver idag en debattartikel på temat att det vore hemskt att bygga på höjden.

Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö, tillika stadsmiljöborgarrådet för Stockholms stad, bemöter idag inlägget: Vi bygger på höjden för att spara parker. Ankersjö skriver som vanligt rättframt, sakligt och med stort miljöengagemang.

Stockholm är en växande stad där många vill bo och verka. Det gillar vi i Centerpartiet. Vi är för öppenhet och att människor får göra sina egna val. För att fler ska få plats för att vara med och utveckla vår stad måste vi bygga fler bostäder. Många projekt pågår. Norra Djurgårdsstaden blir en spännande miljöstadsdel. Tors Torn blir något att tala om i höjdbygge. Med närheten till nationalstadsparken får huset ett fint läge. Men det krävs mer för att vi ska kunna bejaka utvecklingen. Stockholms ansikte som möter turister vid Centralstationen är idag ett ganska anskrämligt hotell. Om ett hus är vackert och bryter av mot övriga förhöjs silhuetten och vyn.

Genom att bygga på höjden kan vi få till fler bostäder och ändå spara parkerna, som är så viktiga för rekreation, naturupplevelse och folkhälsa. I det gröna kan du vila, tanka kraft och energi. I det gröna finner du ditt lugn, kan reda ut dina tankar och känna växtkraft.

Här i Bromma är Brommahöjden ett ypperligt exempel på hur man även i förorten kan bygga en bit på höjden för att få till fler bostäder vid en attraktiv kollektivtrafikpunkt. Jag bor i en storstad, men har tjugo minuters promenadväg till naturreservat där människor i denna stund åker skidor, skådar korp och grillar. Det är livskvalitet. Stockholmscentern och Per Ankersjö är skyskrapornas, men samtidigt parkernas och naturreservatens röst i stadsfullmäktige.

Och framförallt är det inte husen som skapar trygghet, utan människorna som bor i dem. Med starka, fria individer, som har möjlighet att även bo i stadskärnan får vi en tryggare, friare stad.
Grannkommunalrådet Magnus Andersson bloggar också.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter