lördag 28 maj 2011

Företagande del av nybyggarlandet

Thomas Gür skriver idag i SvD om att företagandet ska leda integrationen. Ja, nog sker bäst integration på arbetsplatser, säger jag av erfarenhet.

Maud Olofsson talar mycket engagerat om nybyggarlandet Sverige. Där ingår, såvitt jag förstår, nyföretagande och entreprenörskap. Lärlingsplatser är ett förslag. Olofsson menar också att vi behöver möta den demografiska utvecklingen med personer som arbetar inom vård och omsorg.

Inte ska dessa vårdare vara egenföretagare, utan anställda, i både privata och kommunala bolag. Nog finns det en stor resurs och potential hos personer som företagsamt migrerar att starta företag och att självständigt driva firmor. Företags-sfi - finns det? Ägarskiftesprogram för nyanlända inom gröna näringar - finns det?

Om vi i högre grad ska önska av nyanlända eller ungdomar - eller andra grupper som har svårt att få lån för sin idé - att starta företag, måste vi göra om de preliminära skatteinbetalningarna till faktiska där företagaren betalar en faktisk skatt i efterskott när inkomsten kommit in. Min uppfattning är att resultaten kommer att bli bättre och att risken att driva företag minskar.

Inställningen till de nyanlända måste alltså i högre grad vara att han/hon är självständig med egna drömmar och visioner och en person som utvecklar språket, snarare än att han/hon ska tas omhand. Det är ju så att med förväntningar positionerar man människor att bli det de förväntas att bli, trots att de är nybörjare i språket.
Christian Ottosson brukar nämna företagande i mångfaldssammanhang.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter