fredag 13 januari 2012

Nära till naturen viktigt värde

Stockholms stadsmiljöborgarråd, tillika vår gruppledare i Stadshuset, Per Ankersjö, skriver idag i SvD en lysande artikel om vikten av att Stockholms naturreservat är tillgängliga och användbara för oss stockholmare.

Här i Bromma har vi det väl förspänt med våra 2,5 naturreservat: Judarn, Kyrksjölöten och halva Grimsta. Många människor promenerar och joggar i dessa vackra, orörda naturområden. I fjol, när underlaget tillät det, åkte folk skridskor på sjön Judarn, samt skidor i spåren. Året runt går att använda någon av de grillar som finns utplacerade runt Judarn-sjön. Vi behöver ha nära till natur för rekreation och välmående. Samma möjlighet till att njuta av naturen unnar jag Årstaborna, som utöver Årsta naturreservat skulle kunna få tillgång till Årsta holmar om en bro byggdes över dit, vilket Centerpartiet vill.

Tack vare idogt kämpande av Centerpartiets Evy Kjellberg blir också Älvsjöskogen naturreservat, samt att Kyrkhamn i Västerort blir ett fint tillskott. Poängen är att naturen ska användas av människor, inte bevaras för skalbaggar och ekorrar, som Ankersjö skriver.

Men samtidigt som Centerpartiet önskar naturreservat vill vi bygga på andra ställen, där inte samma värden finns som i ett reservat. Jag brukar kalla det skruttnatur, dvs ovårdade, risiga dungar där det i kollektivtrafiknära lägen är bättre med en förtätning än att värna sly. Stockholm växer. Det ska bejakas, men naturreservaten är viktiga för stockholmarnas livskvalit i vardagen.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter