måndag 20 februari 2012

Återvinningsdag inte beslut för fullmäktige

Vänsterpartiet har till kommunfullmäktige motionerat om en kommunal återvinningsdag. Jag hade förberett ett anförande som löd enligt följande:

"Jag tror att en kommunal återvinningsdag - beslutad av fullmäktige - gör varken från eller till. Stockholmarna återvinner mycket, men inte tillräckligt. Det måste vara upp till de olika nämnderna och enheterna att ta initiativ till återvinningsdagar eller andra sorters temadagar.

Ett exempel är hur en förskola jobbar med miljöåtagande. En dag får varje barn ansvara för varsitt skräp. Gruppen promenerar till återvinningscentralen och barnen får lägga sopan i rätt behållare. Nu återvinner de papper och räknar ut hur många papper som går åt för att rädda ett träd.

För min del tycker jag att varje lördag i Bromma är som en återvinningsdag. Människor går i små lämmeltåg till återvinningsstationen som blivit tömd inför helgen på fredagen.

Släpkärrorna hyrs ut på macken och det är fulltpå parkeringen till Linta återvinningscentral där människor slänger sopor i form av elavfall, ris och numera även kompost som jord, gamla krukväxter och balkongavfall.

Stål slängs i containern för metall och säljs vidare till ett företag söder om sta´n som i sin tur säljer stålet vidare till Baltikum.

Nu har man också inlett ett samarbete med ett företag som tar emot möbler som säljs för återbruk. Allt det här sker utan återvinningsdag.

På Brommaplan arrangerar antingen Ängby IF eller Kristofferskolan loppmarknad av ägodelar, vilket ger föreningen en slant stärker civilsamhället i form av nya bekantskaper, ansvar och initiativ.

Återvinningsfrågan är betydelsefull. Återvinning är en fråga om vardagsfrihet. Det ska vara lätt och lönsamt, tryggt och trevligt att vara miljövän i vardagen. Med glädje konstaterar Centerpartiet att viktbaserad avfallstaxa införs 2012, vilket medför ett incitament att återvinna förpackningar.

Då måste staden i sin samverkan med FTI AB stå för en god miljöinfrastruktur, med god tillgänglighet av rena och fräscha, nytömda återvinningsstationer. Givetvis ska felanmälan även fortsatt fungera, där det är generöst att kunna felanmäla ända till klockan fyra på en lördag eller söndag, tex med sms så man kan få positiv respons tillbaka i form av "Tack för din miljöhandling". Med spänning ser Centerpartiet fram emot den utredning som ska göras om hur om hur matavfallsfrågan ska kunna lösas efter det första kvartalet 2012. Då - när Centerpartiet har varit med och verkställt matavfallsinsamling - kan vi på allvar börja prata om resursåtervinning."

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter