fredag 26 februari 2010

Hustjänstdebatten är ideologisk - åtminstone för min del

Maud Olofsson hade i valet 2006 en dröm för Sverige. En av drömmarna var att göra det möjligt för vanliga människor att efter en tuff arbetsvecka kunna komma hem till en nystädad lägenhet med nystrukna kläder för att kunna umgås med familjen, istället för att börja med sysslor och stök. Idén i sin förlängning skulle skapa nya jobb och göra svarta jobb till vita. Reformen är förverkligad och här för att stanna. Om Centerpartiet och Alliansen får fortsatt förtroende. Läxläsning och barnpassning räknas också till hustjänster. Det finns en stor potential i nyföretagande inom hustjänster. Olofsson har nu senast föreslagit avdrag för hemtjänster kring IT också, vilket skulle underlätta för teknikointresserade människor i datatrasslet, samt kunna ge nya jobb.

Delar av oppositionen har förstått poängen med reformen; att avdragen växlas in i nya jobb och företag samt gör vardagspusslet lite lättare. Sahlin tycks ha vänt i frågan om HUS-tjänster efter påtryckning från storstadssossar, trots kongressens beslut, vilket verkar mycket osäkert. Jag vill minnas att det fanns ideologiska argument för att "göra en återställare". Plötsligt var inte klassperspektivet så viktigt, utan den ekonomiska vinkeln gick före. Miljöpartiet vacklar. Vänsterpartiet är emot reformen i sin helhet.

Enligt en rapport från Almega som Svenskt Näringsliv skriver om ska sektorn halveras om man skulle ta bort skattereduktionen. 11 000 personer utför hustjänster. 78 % av svenska folket är positiva till skatterabatten. Företagarna skriver också i sin rapport att fyra av fem som jobbar med hustjänster har gått från arbetslöshet. De menar i rapporten att för varje krona som betalas ut i skatteavdrag för ROT-avdrag kommer 1,50 in i form av arbetsgivaravgifter, moms och inkomstskatt. Inpengarna för RUT-avdraget blir mindre.

För Sahlin är inte reformen om hustjänster längre ideologisk. För min del är frågan om hustjänster klart ideologisk. Jag menar att varje individ har friheten att forma sin dröm. I form av att använda sina egna pengar att köpa tjänster eller produkter för. Eller tjäna pengar på tjänster i ett företag.

Bloggar gör också: Per Ankersjö, Magnus Andersson, Dayana Jadarian, Muharrem Demirok, Kent Persson, Fredrick Federley

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter