fredag 26 mars 2010

Med marknadens kraft kan människan förbättra miljön

Per Ankersjö och Gustav Andersson skriver i dag på Politikerbloggen att de har köpt varsin utsläppsrätt. De utmanar sina kollegor i landsting och stadshus att köpa utsläppsrättigheter.

Stockholmscenterns företrädare gör detta med anledning av Earth Hour, som äger rum på lördag, då miljörörelsen uppmanar alla att släcka ned datorer, lampor och belysning under en timma. Ankersjö och Andersson gör ett utmärkt symbolstatement för att visa på att marknaden, dvs du och jag och våra pengar i plånböckerna, kan påverka miljön med våra vardagliga handlingar. Men poängen är då att jag också reflekterar över min elförbrukning, i såväl förtroendeuppdrag som på jobb och hemma under årets resten 364 dagar. Annars blir det enbart ett meningslös jippo. Earth Hour är ett sätt att göra människor miljömedvetna. På 1990-talet gick vi studiecirkel i "Handla miljövänligt" och Agenda 21. Tjugo år senare manifesteras miljöengagemang fortfarande genom att handla ekologiskt, köpa grön el och utsläppsrätter samt att energieffektivisera i hemmet, på jobbet och i företag. Det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att vara miljövän menar Centerpartiet.

Kulturen släcker ned på sina håll. PJ Anders Linder tycker det är bra att Solna inte deltar i Earth Hour. Lars Berge menar att vi är någon form av dubbelmoralister när vi släcker ned för att sedan återgå till det normala.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter