fredag 28 januari 2011

Centerpartiet ska leva som vi lär

I förmiddags presenterades slutligen Centerpartiets eftervalsanalysrapport. Annie Johansson har lett arbetet med en kompetent, bred grupp. Hon presenterade resultatet tillsammans med Kommunala sektionens ordförande Marie-Louise Wernersson samt riksdagsledamot Anders W Jonsson. Stockholmscenterns distriktsordförande Per Ankersjö har suttit med i gruppen och bidragit.

Jag tycker att rapporten kan sammanfattas med ett beprövat uttryck: Centerpartiet ska leva som vi lär.

Vi tror på individen och vill se människor växa. Då handlar det om att skapa sådana mötes- och arbetsformer. Att fundera över vad som driver människor. Att ge dem det då de lägger en kväll på partiet, istället för myssoffan eller innebandyträningen eller jobba över eller besöka mormor. Det handlar också om att optimera arbetet. Att de politiska ledarna får ett förtroende och utrymme att agera medialt - även i mellanvalsperioder - medan så mycket organisation som möjligt ordnas av organisatörerna, som i sin tur får förtroendet att strukturera, prioritera, mobilisera - stå för kampanjstrukturen. Det generella innehållet och budskapet enas man givetvis kring på stämmor och möten. Men alla behöver inte peta i allt! Jag vet också att ett parti kan ha många olika ledare. Med en tydlig rollfördelning, transparens, interninformation kan man skapa flera politiska plattformer. Med förtroende gentemot varandra växer vi som ledare. Att i detta skede ha fyra partier inom Alliansen som diskuterar och spelar upp olika förslag är en positiv borgerlig konkurrens, som är viktig då det tyvärr verkar vara oppositionsvakuum för närvarande. Vi hoppas att det blommar upp lite på andra sidan när det är klart med nya ledare.

Jag är glad att rapporten så tydligt visar på det förtroende Maud Olofsson har. Hon är ett starkt varumärke. Rapporten tar upp det gedigna arbete hon har gjort för att klara av regerandet, SAAB-affären mm, men visar också på att ingen är omänsklig.

Slutsatserna är vassa och viktiga. Ett nytt idéprogram är betydelsefullt för att koka ned våra visioner för Sverige i orubbliga principer. De två profilfrågorna klimat och företagande ska behållas, men kompletteras med varma vardagsnära frihetsfrågor. Vi får inte hämma engagemanget för människor som kommer i kläm i systemen på grund av att det är någon annans "regeringsområde". En gemensam utvärdering av Alliansens samarbete är klokt för att bli starka i samarbetet inför 2014. Alliansens ledare och ministrar måste se inspel och utspel som tillgångar och utvecklande för tänkande. Med ett tillåtande klimat - som vi ju vill se inom Sverige och inom Centerpartiet - är det möjligt.

Om vi lever som vi lär är vi glada när medlemmar tar initiativ och är entreprenöriella. Då tar vi initiativ och ser oss inte som överkörda offer. Om vi gör en dålig förhandling står vi för det istället för att skylla på någon annan. Vi tar ansvar för våra handlingar och ser oss som jämställda lagspelare.

Att satsa på det lokala ledarskapet är grunden för framgång. Utbildning ger kunskap. Kunskap ger trygghet och säkerhet. Att skapa nya mötesformer där politik diskuteras. Att våga lämna över ansvar, att våga diskutera politiken såväl internt som med väljare. Kurser och möten ger ett utökat nätverk. Det är just det vi måste ha - större nätverk med personer som sprider ryktet att det är spännande att delta i centermöten och -stämmor. Att det finns chans att bli lyssnad på. Att Centerpartiet ser behov och lösningar på vardagsproblem. Grunden är folkbildningstanken och studiecirkeln där alla får komma till tals och skapa ny kunskap. Att vara en lärande organisation med lärande ledare i nuet och för framtiden.

Ordet "förnyelse" kan vara lite farligt att ta i sin mun då det lätt skapas väldigt höga förväntningar. Men begreppet rimmar också särdeles väl med Maud Olofssons tal om innovationer. Uppfinningar springer alltid ur ett behov hos människor. Innan man själv övervinner irritationen eller inser att något är extra krångligt måste man formulera att det är ett problem. Det är det som analysgruppen har gjort. De har lagt förnyelsekortet på bordet. Därmed har de öppnat upp för innovationer och idéer om vart vi ska och med vilka politiska lösningar vi tar oss dit. Nu gäller det att samla ihop, se minsta gemensamma nämnare, lyssna både inom och utom partiet.

Med den här analysen som grund för strategiska beslut är jag övertygad om att det kommer att gå bra för Centerpartiet i stort 2014. För människor är kloka och vi har grunden inom oss: Drivkraften, nyfikenheten och kreativiteten, frihetsälskandet, längtan efter egenmakt, omtanken om andra och kärleken till naturen.
Mattias Larsson, Johan Pettersson, Magnus Andersson, Johan Hedin, Abir Al-Sahlani bloggar också.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger magnus said...

"Leva som man lär" låter som ett framgångsrecept för en pytteliten sekt -- och oj, vilken effektiv förmedling av positiva känslor som grå betonghuset i din banner ger! Har aldrig någonsin sett ett så mörkgrått betonghus för människor.

Kan tillägga att hela ditt perspektiv i denna bloggpost är det där politiker omhändertar människor. Beklämmande ofrihetligt men en politikens fälla av ett slag socialismen exemplifierar. (Kryddat med klimatet, men som BSc i fysik och har jag följt denna fråga sedan 1990 och bevisen har uteblivit sedan dess medan frågan växt som politisk även via de naturligt politiska ledningarna i vetenskapliga organisationer, men väl gjorda undersökningar på vad klimatforskare anser visar att hälften av dessa inte anser att IPCC:s klimatmodeller kan visa något och att en väl så stor del inte är oroliga, och en förstärkning av en liten värmeeffekt av CO2 som IPCC utgår ifrån är falsifierad av satellitdata på strålningsbalans samt annat.)

Kurser/möten med metborkare utan ideologi (jag föredrar Reagan och frihetlig konseravatism)blir väl bara Nordkorea -- ungefär som er ledare Ankersjös praktiska (men i mitt tycke omoraliska) blandning av näringsliv och politik i Trifoliumskrapan, Ankersjös/Stockholmscenterns samarbete med den in reklam för till organisationen kopplade företag Gröna Bilister och annat.

Centerpartiet, FTW?

Kan förtydliga att jag finner det tveksamt att det jag nämnt är acceptabelt enligt grundlag och demokrati.

lördag 29 januari 2011 kl. 17:09:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Magnus! Tack för din kommentar. Jag kan förstå din omhändertagande-blick, men det här handlar om att skapa förutsättningar för människor och våga öppna sig inför varandra och skapa politik utifrån en samlad ideologi.

Jag älskar Brommahöjden i bannern. Det är en lokal symbol för frihet och växande. I kombination med lönnarnas gyllene hättor visar den på att naturen hör hemma i storstaden, staden behöver oaser.

Jag vet att det finns en grupp som inte "tror" på klimatförändringarna. Märkligt med tanke på den forskning som finns.

Varför skulle inte ditt inlägg rymmas inom demokratin? Mvh Helen

Vad betyder FTW?

lördag 29 januari 2011 kl. 20:50:00 CET  
Blogger Magnus Persson said...

vanligen betyder det "for the win".

söndag 30 januari 2011 kl. 22:39:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter