söndag 10 maj 2009

Centerstämma - motgång och framgång

Väskan är uppackad efter hemkomsten från Centerpartiets stämma i Örebro. Som vanligt rolig och givande med god debatt. Med i bagaget finns några nederlag och några segrar. Den största motgången för Stockholmscentern var beslutet om att inte riva upp FRA-lagen. Det kändes också motigt att inte få gehör för något av mina yrkanden om att avveckla Almi, föra en dialog med bankerna mm till jobb-och-företagande-kommittén. Centerpartisterna är fortfarande rädda för begreppet plattskatt. Det tärvar en egen diskussion i senare inlägg.

Vi ska också avveckla turordningsregler och utforma en mini-LAS. (Nej, det är inte något husdjur, utan ett minimi-grundskydd för såväl anställd som företagare.) Intressant är att i debatten förekom nästan enbart argument för att avveckla LAS, men det var få som kramade lagen. Jag vill skrota lagen helt. (Även Ekot P1.) Jag ser trots allt partibeslutet som en framgång då något parti tar i frågan och jag får fortsätta tjata. Magnus Andersson drev på hårt i debatten och tog också upp frågan i sitt välformulerade rikstingstågstal, där han liknade ungdomar med Emil i Lönneberga, som behövde skarpare verktyg för att kunna tälja trägubbar i snickerboa för att hålla sig undan den arga pappan (staten).

Vi drev på debatterna om att Sverige ska gå med i Nato och att Centerpartiet inte ska ställa upp som politiskt parti i kyrkovalet. Båda dessa resulterade i kompromissyrkanden från partistyrelsen som ledde till utredningar i frågan, vilket gör att områdena kommer att belysas mer.

Viktiga framgångar nådde vi inom förnyad välfärd och kultur. Per Ankersjö var kommittéordförande i kulturkommittén där han fick med ett tillägg om att det inte får finnas privatspaning mot fildelning på internet. Ang förnyad välfärd yrkade jag om att varje skola måste få vara en turordningskrets, vilket bifölls. Och rätten till modersmålsundervisning ska finnas kvar, även om det bara är en elev som vill läsa det modersmålet, tack och lov. Men det viktigaste av allt: Vi vill ge vård för papperslösa! Med rösterna 171-170 ska Centerpartiet ge rätt till vård för papperslösa.

Programmet "öppenhet mot omvärlden" måste ses som en stort kliv framåt generellt. Det är positivt, bejakande och humant. Fredrick Federley fick också in punkten att man kan söka asyl och arbetstillstånd från Sverige. Vid flera tillfällen nämndes Rosengård som en outnyttjad resurs. Centerpartiets arbete för öppenhet och alla människors lika rätt och värde behövs. Andra som bloggar: Magnus, Johan, Annie, Lars, Stefan.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter