måndag 7 juli 2014

Lööf levererade fyra viktiga vallöften

Jag var några dagar i Visby för att lyssna på seminarier och kampanja i Almedalen. Eftersom jag söker förtroende från väljarna i Stockholm att bli vald till riksdagen för att driva miljöpolitik deltog jag som åhörare i en del miljöseminarier.

Det mest intressanta seminariet arrangerades av Magasin Camino http://caminomagasin.se/ och handlade om "nudging" dvs hur människor kan få en lätt puff för att fatta miljövänliga beslut. Till exempel genom att man på ett hotell har mindre mattallrikar och därmed tar folk mindre mat och alltså minskades matsvinnet. Eller hur man väljer att ställa varor man vill öka försäljningen av nära kassan. Det handlar alltså om att ta till sig kunskap från beteendevetenskapen för att få människor att fatta miljövänliga beslut. Jag tror att till exempel informationsskyltar om luftkvaliteten kombinerat om sms-info om luftkvaliteten kan få fler att ställa bilen hemma under dagar då luftkvaliteten är undermålig i staden. Detta skulle Trafikverket kunna börja med på statliga Essingeleden.

Ett annat seminarium handlade om elbilar och den laddinfrastruktur som byggs upp i landet. Man väntar på någon form av ekonomiskt incitament för att öka försäljningen. Det talades också om bonus-malus-systemet där koldioxidutsläppande bilar får betala för fossilbränslefria fordon.

Två höjdpunkter under dagarna var Reinfeldts tal (som jag i och för sig såg på iPaden) och det allra bästa var Annie Lööfs tal. Hon levererade fyra vallöften: Fler företag, bättre miljö, sund och säker mat och att kämpa för jämställdheten. Mycket viktigt var Lööfs initiativ att tillsätta en global kommission vad gäller att förebygga antibiotikaresistens och skolmat fri från antibiotika.

DN skriver om Lööfs tal.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter