måndag 7 december 2009

Carlgren leder klimatmötet

Klimatmötet i Köpenhamn är invigt. Andreas Carlgren leder det. Forskningen säger att vi måste minska utsläppen för att slippa drabbas av översvämningar och större klimatförändringar.

Vi måste bland annat göra klimatanpassningar, pratar man om. Istället för att i u-länder ha vedeldade spisar som bidrar till erosion och försotning av klimat och lungor kan man ha soldrivna spisar. (Det borde man kunna köpa som julgåva till någon familj i ett utvecklingsland. Många bäckar små, som man säger.)

Idag har USA:s miljömyndighet konstaterat att utsläppen måste minska, vilket var positivt, men vi ska inte ropa hej förrän vi är över bäcken. Carlgren kämpar och är lika engagerad för miljön nu, som han var på åttiotalet. Han har hängt med i teknikutvecklingen och är inte någon bakåtsträvande nej-sägare, utan växer i mångas ögon varefter hösten går. Jag önskar honom all lycka med ledarskapet i Köpenhamn.

Andra centerbloggar: Per, Lena Ek, Stina, Mårtensson, Niklas C, Ingegerd, Inger

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Dennis Nilsson said...

Klimatet har ändrats åtskilliga gånger tidigare, och oftast i en större omfattning än som sker nu. En av dessa klimatförändringar skapade grunden för den moderna människan, för ca 75 000 år sedan, och vår migrering från Afrika till andra världsdelar.

Lär mer här;
https://genographic.nationalgeographic.com/genographic/lan/en/atlas.html

Lärorik video om Jordens olika klimatcykler under årmiljonerna, "The Miracle Planet" finns här;
http://www.youtube.com/watch?v=FmYPYa6h4xw

Värt att notera att det tekniska samhället har funnits i mer än dryga 150 år. Att tro att vi har skapat de klimatförändringar som sker nu är en mycket högmodig syn på oss människor. Att tro att vi skall kunna stoppa klimatförändringarna är högfärdigt.

Det toppmötet i Köpenhamn borde handla om är istället hur vi skall organisera om våra samhällen världen över för att kunna klara av och överleva klimatförändringarna. Många städer och befolkningar måste flytta på sig för att överleva. Ex-vis hur klarar Skandinavien att ta emot 10-20 miljoner flyktingar?? Eller klarar Afrika att ta emot 10-20 miljoner flyktingar från Europa o.s.v.

Apropå naturens resurser så finns det en ny metod som kallas för "Vertical Farming" som skulle mångfaldiga jordbruksproduktionen och samtidigt minska den yta vi idag nyttjar till jordbruksproduktion.
Lär mer här; http://www.verticalfarm.com

Likaså finns det oändliga naturresureser i form av olika mineraler i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.
Lär mer här; http://sv.wikipedia.org/wiki/Asteroidb%C3%A4ltet

tisdag 8 december 2009 00:05:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Dennis. Tack för din kommentar. Du låter som om det inte spelar någon roll hur jag beter mig eller att jag över huvudtaget funderar över mitt beteende gentemot natur och dess resurser. Det håller inte jag med om. Det låter också som om du inte "tror" på klimatförändringarna. Det finns också fakta som visar på att förändringarna sker, och som en följd av utsläpp: http://unfccc.int/2860.php, www.2grader.se Tack för dina länkar som jag ska kolla vid tillfälle. Mvh Helen

torsdag 10 december 2009 21:00:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter