tisdag 10 augusti 2010

Vi värnar valfrihet och välfärdsföretag

Lars Ohly skrev häromdagen om att han vill stoppa vinster för företag som bedriver välfärdsverksamhet. Artikeln gällde framför allt fristående skolor. Ohly vill på flera sätt hämma starten och driften av fristående skolor, vilket är att missgynna såväl välfärdsföretag som kvaliteten, effektiviteten och tillgängligheten för stockholmarna

Gustav Andersson och jag skriver idag en replik om att Ohly inte har förstått företagandets villkor. Vi står upp för välfärdsföretagen och valfriheten.

För oss är det självklart att välfärdsföretag får göra vinst. Det är ett sätt att hushålla med skattebetalarnas pengar. Kanske är det snarare så att de kommunala verksamheter som inte håller budget borde gå i konkurs.

Fokus på pengar är egentligen fel. Vi måste börja tala om innehållet. Om kvaliteten i verksamheten. Det finns så många pedagoger, sjuksköterskor, tandläkare, äldrevårdare som dagligen utför ett fantastiskt arbete inom både kommunal och privat verksamhet.

Låt oss tala om det goda ledarskapet! Låt oss tala om vilka mål/kvalitetskriterier som kommunen, landstinget och staten sätter upp! Låt oss tala om vilka färdigheter våra förskolebarn, vilka kunskaper våra elever och vilka friheter våra äldre ska få inom ramen för den gemensamma välfärden. Detta innehåll - dessa kvalitetskriterier - utvecklas tack vare valfriheten av anordnare då en sund konkurrens uppstår.

Valet 2010 är inte ett val som handlar om pengar och valfläsk. Det är ett val som handlar om innehållet i välfärden - och hur fläsket är tillrett och smakar.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter