söndag 16 januari 2011

Rätt utbildning kan ge jobb

Svenskt Näringsliv skriver idag en viktig debattartikel i SvD: Mer fokus på chans till jobb. Den handlar om att sysselsättningsnivån måste mätas utifrån vilka gymnasieprogram och -skolor ungdomar genomgått. Näringslivet vill ha rätt kompetens då de nyrekryterar. Man har tagit initiativ till en sajt som visar på gymnasiekvalitet.

Att lägga tid på en utbildning som varken ger arbete eller motivation och kunskap att studera vidare är stort resursslöseri på människokraft och gemensamma medel. Det är viktigt att kvaliteten på gymnasieutbildningen är hög, oavsett huvudman eller program.

Att man på länsnivå i Stockholm ska diskutera behov tillsammans med branschorganisationerna är viktigt och ett första steg. Att entreprenörskap blir obligatoriskt i gymnasieskolan är betydelsefullt och är en reform som drivits på av Centerpartiet. Men entreprenörskap och entreprenöriellt lärande måste ingå i alla lärarutbildningar.

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger EKOMAT OCH EKOTIPS said...

Hej! Det finns mycket att fundera över vad gäller kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad. Till skillnad från vissa andra som mest ägnar sin tid åt att mobba och smutskasta andra människor, så ägnar jag mig åt att på ett professionellt och ansvarsfullt sätt söka jobb inom olika områden och branscher runt om i vårt avlånga land.

Något jag ser tydligt, är att det behövs en mycket tydligare koppling mellan utbildning och arbetsmarknad/näringslivet.

Enligt internationella undersökningar så har Sverige "Världens högst utbildade arbetslösa".

Det stämmer tydligt då man kan läsa rapporter både från SACO och SULF, och där hittar man att det "inte" längre är tal om korttidsarbetslöshet bland deras medlemmar, utan nu är det ofta tal om långvarig långtidsarbetslöshet.

Tex så är en bra bit över 30% av de nyutexaminerade forskarna som är medlemmar i SULF långtidsarbetslösa, trots att de söker jobb. I princip ingen av dessa personer har lyckats få ett enda litet jobb, utan har blivit bortsorterade överallt på hela arbetsmarknaden.

Hos medlemmar i SACO är det ännu värre, och bland de som har det allra värst finner vi gruppen "samhällsvetare" som rymmer väldigt många utbildningar och examina.

Även Jusek som är en paraplyorganisation för dessa så lyfter man fram att "bristen på strategi ställer var 5:e nyutexaminerad utanför arbetsmarknaden.

En absolut majoritet av dessa rasar rakt igenom alla de sociala skyddsnäten, och en bidragen orsak till detta är att man genom åren glömt att tänka igenom om det verkligen
är meningsfullt att ta in , utbilda och examinera nya studenter när det inte finns någon avsättning för just
samhällsvetare på den svenska och den europeiska arbetsmarknaden.

Både Arbetsförmedlingen och Statistiska Centralbyrån har vid flera tillfällen varnat för en kommande social katastrof när dessa personer dundrar rakt igenom alla de
sociala skyddsnäten, inklusive det yttersta skyddsnätet
därför att även om de söker jobb aktivt, så vill ingen
arbetsgivare i Sverige anställa dem.

söndag 23 januari 2011 kl. 15:46:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Mikael! Tack för din kommentar och den fakta du bidrar med. Jag anser också att man måste fundera igenom utbildningarna så att entreprenörskap ingår som en naturlig del. Idag "får" nästan ingen ett jobb, utan vi måste skapa oss dem. Då måste man vara entreprenöriell. Och givetvis titta på kvalitet i utbildningar maa hur stor chans det är att kunna skapa sig ett jobb utifrån utbildningen. Mvh /Helen

söndag 23 januari 2011 kl. 18:25:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter