söndag 21 augusti 2011

Centerpartiets process engagerar

Centerpartiets öppna partiledar-valprocess har pågått i någon månad. Det är en unik förnyelseprocess där kandidaterna turnerar land och rike runt. Kandidaterna kommenterar, argumenterar och motiverar varför just han/hon är rätt person att leda vårt hundraåriga parti in i framtiden. Medlemmar och sympatisörer engageras i möte efter möte, runtom i Sverige. Idag äger den första av fyra utfrågningar rum i Göteborg. Den går även att följa på nätet.

Anna-Karin Hatt är ute på sin Hattresa och har ett gediget mötesschema blandat med mediaträffar och familjenöjen.
Anders W Jonsson lyfter socialpolitiken och far runt i landet, men har även hunnit med USA-besök.
Annie Lööf har ett något mer späckat schema än de många besök hon i vanliga fall gör under riksdagsfria dagar och veckor.

Processen har verkligen ökat temperaturen inom Centerpartiet. Troligen kommer tillvägagångssättet att utse partiledare att vara normbildande för partiers nomineringsprocesser, vilket bland annat Aftonbladet konstaterar. Partiledarvalsprocessen, som bygger på positiv, öppen konkurrens visar sig också vara en PR-succé. Centerpartiet lever som man lär när man agerar med öppenhet. Och som innan alla majoritetsbeslut är det viktigt att varje medlem gör vad han/hon kan för att argumentera för sin sak, sin person.

Johan Pettersson reflekterar över hur medlemmarna kan visa sig värdiga den öppna processen och tackla situationen då klubban fallit i Åre om en månad. Viktigt är givetvis att sluta upp bakom den ledare som vinner.

Jag hoppas att Annie Lööf blir vald till ordförande då hon fokuserar förändringar på arbetsmarknaden, vill stävja utanförskap med jobbskapande åtgärder, talar kunnigt för trygghet, frihet och hållbarhet samt kan binda samman gammalt och nytt med sitt ideologiska värderingsarbete och tankar om förnyelse av arbetsformer. Dessutom har hon lyskraft och en förmåga och vilja att se konsekvenser av hur förslag påverkar människor i vardagen. Detta visar sig nu senast i debatten om föräldradagar, där Lööf argumenterar för att familjerna måste få bestämma själva. Lööfs resonemang bygger på att män och kvinnor skapar jämställdhet tillsammans. Att jämställdhet baseras på en vilja och flexibilitet från båda håll, vilket är viktigt om vi ska bygga samhället underifrån med starka, trygga, fria individer som minsta byggsten.

Mattias Larsson bloggar också.

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Blogger Erik Rune said...

Och så har Annie Lööf slutat att göra reklam för Ayn Rands "Och världen skälvde". Det är säkert bara av en tillfällighet.

söndag 21 augusti 2011 21:17:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Erik. Hoppas sommaren har varit bra. Hon måste väl variera sig i vad hon gör reklam för. Mvh Helen

onsdag 24 augusti 2011 20:05:00 CEST  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter