onsdag 25 januari 2012

World´s Children´s Prize på Ålstensskolan

Idag har jag haft förmånen att delta i en presskonferens hållen av klass 4a på Ålstensskolan här i Bromma. Deltagare från Bromma stadsdelsnämnd var också Cecilia Obermüller (MP). Temat var barnens rättigheter och World`s Children´s Prize

Eleverna berättade om hur barn far illa i Sverige på olika sätt. Barn som blir slagna i hemmen, barn som blir hemlösa vid vräkning, barn som mobbas eller lever med en psykiskt sjuk förälder som inte får vård. Klassen har läst mycket om FN och barnkonventionen. Ålstensskolan samlar också in pengar till ett barnhem i Thailand.

Vi fick också reda på vilka de tre vinnarna var av barnrättshjältepriset. Slutkandidaterna som har röstats fram av barn i hela världen är följande:

Anna Mollel från Tanzania nomineras för tjugo års kamp för funktionsnedsatta barns rättigheter i Tanzania. Hon arbetar för de två miljoner funktionsnedsatta barnens skolgång, vård, lika värde och hjälpmedel.

Sakena Yacoobi från Afghanistan har nominerats för att hon har kämpat för att ge afghanska barn och kvinnor hälsovård och skolgång, samt information om sina rättigheter. Hon och hennes organisation har utbildat 19 000 lärare samt driver sjukvård och skolor. I filmen talade hon om kvalitet i undervisningen där inte barnen agas.

Den sista nomineringen har gått till Ann Skelton från Sydafrika för att i tjugo år ha kämpat för barns rättssäkerhet, både genom att förändra lagar och genom att bevaka barns rättigheter i domstolar. Hon är nu chef för barnlagscentret i Pretoria. När Ann började arbeta satt 10000 barn i fängelse. Nu är de färre än tusen stycken.

Det var en härlig upplevelse i Ålstensskolan. Ett exempel på hur skolan kan ta in omvärlden, såväl lokalt som globalt.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter