lördag 26 maj 2012

Solvalla - tänkbart bostadsområde i Bromma

I onsdags fick jag förmånen att delta i ett informationsmöte hos ATGSolvalla, som ju ligger i Brommas utkant. Det var en trevlig och informativ tillställning för mig som varken varit på Solvalla eller spelat på hästar tidigare. Det är en fin miljö med Bällstaån som rinner genom området och med nybyggda Annedal på andra sidan vägen.

ATG upplever en snedvriden konkurrens sedan utlandsbaserade online-spel har introducerats tex Ladbrokes och Unibet. Dessa har ju inga arrangörskostnader och låter inte heller pengar gå in tillbaka i hästbranschen, som sysselsätter 30000 personer i Sverige, vilket är lika många som jobbar i stålindustrin. Medan online-spelen kan ge tillbaka 96 % till spelarna och behåller 4 % av insatserna själv har ATG en fördelning där 70 % går tillbaka till spelarna, 6 % behålls av ATG för arrangörskostnader, 13 % går tillbaka till hästsporten och 11 % betalas i skatt till staten. Man vill gärna se att en större andel kan gå tillbaka till hästnäringen, då den betyder mycket för landsbygden och Sveriges tillväxt, bla är hästnäringen en av de större kunderna till lantbruket. En lösning skulle kunna vara att se hur man gjort ett licenssystem, som i Frankrike där fler aktörer tillåts på marknaden, men alla bidrar med medel tillbaka till hästnäringen och till de som arrangerar tävlingarna. Visionen om trovärdighet, positivism och professionalism kommer stockholmarna till del då Elitloppet, som är en folkrörelse, går av stapeln en gång om året på Solvalla, som är Nordens ledande arena i branschen.

Den viktigaste och bästa nyheten för mig igår var att Solvalla Travsällskap, som äger marken sedan starten av banan 1927, planerar utveckling. Föreningen äger mycket mark där man planerar byggnationer av totalt 2000 lägenheter, vilket tycks ha börjat planberedas i samverkan med Stockholms stad. Om beslut fattas om förlängning av Tvärbanan till Kista kan infrastrukturen förbättras avsevärt. Att en omstigningsplats till pendeltåget skulle skapas förbättrar ju kommunikationerna i Västerort ytterligare.

Med en ombyggnation av restaurant och stall kan man spara 3,5 miljoner per år i energikostnader och dessutom förbättra banunderhållet vintertid för hästarnas och miljöns räkning. Intressant är också att man i höst startar ett eget gymnasieprogram i samverkan med en fristående skola. För att se till att underväxten av hästengagerade fylls på. Jag lärde mig mycket under de få timmar jag fick förmånen att samtala med de branschkunniga. Att 2000 lägenheter skulle kunna byggas i anslutning till travbanan skulle vara ett välkommet tillskott till Bromma, som många vill bo i och som jag vill se växa för att välkomna de nya stockholmarna som står och knackar på dörren.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter