lördag 7 juli 2012

Lööfs tal angeläget mot bakgrund av Löfvens

Så är jag hemma från Almedalen. Borta bra, men Bromma bäst. För bloggningens del innebär det att jag kan blogga längre än vad jag ser på skärmen utan att behöva gissa att det blir rätt stavning i sista meningarna. Höjdpunkterna under veckan var Centerpartiets ekonomiska seminarium och Friskolornas Riksförbunds seminarium om lönsam kvalitet i skolan. Utöver Allians-minglet där jag lyckosamt nog mötte en person som vill ingå i Centerpartiets Brommanätverk!

Igår var det Annie Lööfs premiärtal i Almedalen. Jag uppfattade hennes tal främst analytiskt utifrån rådande situation. Lööf hade formulerat fem utmaningar för regeringen att ta tag i. Hon menade att Alliansen behöver en nytändning för att få större reformiver, som behövs när man har förmånen att regera och förändra. Hon bjöd hem övriga partiledare till sitt hem i Maramö för att i Värnamomyllan låta Alliansen återfinna pionjärandan. Hon konstaterade krasst att Alliansen har genomfört så många bra reformer som avreglering av Apoteket, RUT-avdrag och sänkning av arbetsgivaravgifter för unga. Men vi kan inte få förnyat förtroende för det som vi åstadkommit, utan måste berätta vad vi vill göra. Då måste ledarna först diskutera igenom vad man vill göra.

Jag gillar Lööfs avslutning om en hållbar arbetslinje där hon pekar på den kunskap som Centerpartiet har hämtat från andra länder: Introduktionslöner, flexibel arbetsmarknad med reformerad arbetsrätt, en konkurrensutsatt Arbetsförmedling, ett näringslivsklimat med fler och växande företag. Lööf bad Löfven - som hon pekade ut som huvudmotståndare - leverera löften om vad han vill åstadkomma.

Och efter Stefan Löfvens tal idag blev innehållet i Annie Lööfs tal högst angeläget. Socialdemokraterna är hungriga och strategiska. Löfven har en approach som utmanar både näringslivs- och forskningspolitik med ett tydligt jobbfokus. Genom att inkludera före detta partiledare tog han avstamp i en tradition för att måla upp en framtidsvision som handlade om hållbar frihet. Med löften om riskkapitalavdrag, testbäddar och högre utbildning är det lätt att kollras bort i talet om näringslivet.

Men Socialdemokraternas själ lyste igenom. Löfven nämnde fackförbunden Kommunal, IF Metall och LO vid namn i positiva bemärkelser. Han ser framemot resultatet som Reinfeldt och LO ska komma fram till (Svenskt Näringsliv glömde han bort som den andra av arbetsmarknadens parter). Löfven nämnde mer utbildning åt alla och obligatorisk sommarskola. Inga individuella lösningar. Än en gång talade han emot sänkningen av restaurangmomsen, som ger många unga och invandrare möjlighet att få sitt första jobb och ger en bättre lönsamhet i restaurangbranschen. Han utlovade riktade insatser till klimatet i projektform där någon (oklart vem/vilka) ska bestämma vilka innovationer som behövs och alltså får stöd.  Ett klart uppifrånperspektiv. Och några besked om vinst i välfärden lämnades inte. Alltså inga besked som egentligen kommer att stärka näringslivet. På slutet eldade Löfven på sitt parti med att man ska jobba "tillsammans". Oklart i vilken valsamverkan.

Nu är det dags för Allians för Sverige att ta sig samman och formulera en vision för Sverige 2020, där ett antal reformer som bygger på grundläggande frihetsprinciper kan öka människors egenmakt och stärka initiativkraft nu och för framtiden. Som kloka Lööf sa: Långsiktighet.

Efter talet gav jag mig ändå ner på Brommaplan för att kampanja genom att dela ut flygblad för (C)ykelpartiet. Jag vill och kan ta mitt ansvar för att Centerpartiet får ett ökat förtroende för ett hållbart Bromma och växande Stockholm. Det arbetet började idag.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter