söndag 25 augusti 2013

Centerpartiet tackar ja till Socialdemokraternas utmaning

I veckan rapporterade nyheterna om att Socialdemokraterna ska försöka sänka Centerpartiet inför valet 2014, genom att börja prata landsbygdspolitik och på så sätt ta över de röster vårt parti brukar få därifrån. Annie Lööf och Michael Arthursson var inte sena att anta utmaningen och att konstatera att Sverige önskar konkreta politiska förslag som leder till fler jobb, än att just sänka Centerpartiet. I sociala medier spreds en genialisk bild över vad Centerpartiet önskar sänka: Arbetsgivaravgifter, skatten för pensionärer, klimatskadliga utsläpp mm. En bra sammanfattning över vad Centerpartiet vill göra för att förbättra Sverige.

Idag skriver Martin Ådahl, chefekonom på Centerpartiets riksorganisation, i SvD om att Centerpartiet är berett att debattera landsbygdspolitik med Socialdemokraterna, men att man inte fått något gensvar på den inbjudan som skickats. Han beskriver också den besvikelse han känt över att det gamla arbetarpartiet saknar en jobb- och förnyelseagenda, något som han förväntade sig i och med Löfvens tillträde som partiledare och att Magdalena Andersson tillsattes som ekonomisk talesperson.

Debatten inför valrörelsen kommer huvudsakligen handla om jobben, menar experterna. Centerpartiet har en reformagenda för fler jobb, där jobbskaparna, dvs företagen, står i fokus. Arbetsgivaravgifterna måste sänkas, den andra sjuklöneveckan måste staten istället för företagaren stå för. Infrastrukturen - såväl fysisk som digital - måste vara god i hela landet så att det är möjligt att starta och driva företag på alla platser i landet. I Stockholm måste företagarnas nöjdhet med staden öka så att den överensstämmer med politikernas uppfattning. Tillståndsgivning måste förenklas och staden skulle kunna vara mer lyhörd för och generös med att ge tjänstledigt då anställda har affärsidéer. Att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen och införa jobbpeng skulle också vara en viktig reform för att hitta träffsäkerheten i jobbförmedling och -skapande.

Det verkar inte ha inkommit något svar från Socialdemokraterna vad gäller att verkligen skapa en debatt om landsbygden. Mycket märklig strategi, att först utmana och sedan ignorera. Under tiden Socialdemokraterna tiger jobbar Lööf mfl på för de politiska förslag vi centerpartister brinner för att genomföra, nämligen en äkta jobbagenda med fokus på dem som står utanför arbetsmarknaden.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter