söndag 29 september 2013

Centerpartiet vill se stadsodling i Bromma


I torsdags stod det klart att Centerpartiet är det enda borgerliga partiet som önskar stadsodling i Bromma stadsdelsnämnd. Som svar på den skrivelse jag lämnade in i våras skrev förvaltningen att redan erbjuder brukaravtal och att kolonilottsföreningarna har lotter för uthyrning. Jag svarade med ett förslag till beslut enligt nedan. Miljöpartiet anslöt sig till mitt förslag till beslut, medan Folkpartiet och Moderaterna biföll förvaltningens förslag.

"Stadsodling är ett sätt att ta tillvara medborgares småskaliga odlingsinitiativ. Det är inte som att hyra en odlingslott eller en kolonilott som kräver kapital. Det är inte som att upprätta ett brukaravtal. Stadsodling är att bruka mark i mindre skala, i närheten av lägenheter. Det är något som förekommer i andra huvudstäder och i andra stadsdelar i Stockholm.

Parker och grönytor har olika kvaliteter. Bromma har mest antal kvadratmeter grönyta per invånare i Stockholm. Det finns många områden som lägenhetsinnehavare skulle kunna använda för stadsodling. Att ha en markplätt att bruka är ett sätt att komma nära naturen och kan vara en anledning att ta sig ut. Detta måste givetvis göras med hänsyn till att allmänna områden inte privatiseras.  Poängen med att brukarna föreslår lämpliga platser är att de oftare känner sitt närområde än både politiker och tjänstemän.

Förvaltningen ska omgående i ett första steg annonsera om att brommaborna kan ge förslag på ytor och områden för stadsodling, men ska också på egen hand se över vilka ytor som skulle vara lämpliga för stadsodling."
Stadsodling Stockholm, Asfaltblomman

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter