söndag 14 september 2014

Kryssa en företagare


Idag är det valdagen och arbetsmarknadsåtgärder står mot riktiga jobb. Centerpartiet vet att fyra av fem jobb skapas av mindre företag. Därför måste villkoren för företag ständigt förbättras och förståelsen för företagande öka. Mycket har gjorts och mer kan göras i ett samhälle där företagande är grunden för tillväxt, jobbskapande och en välfärd med god kvalitet.

1.       De preliminära skatterna kan bli faktiska i efterhand. Framför allt skulle det bli lättare att starta företag. Idag måste alla vi med enskilda firmor räkna ut den tänkta försäljningen innan man ens har kommit igång. Det är vanskligt och principiellt fel, hävdar jag. Stockholmscentern vill jobba för faktiska skatteinbetalningar som rent psykologiskt skulle höja ribban mentalt för försäljningsmålet och också minska administrationen vad gäller att räkna ut den slutliga skatten.

2.       Låt företag bli skyldiga att lämna uppgifter om det finns några uppgifter att lämna. Idag måste du göra en arbetsgivardeklaration tolv månader om året, trots att du inte har haft någon anställd den månaden och trots att momsdeklarationen kan göras var tredje månad, istället för varje. Alla de uppgifter som företagare ska lämna behöver granskas ur detta perspektiv. Både själva uppgiftslämningen och oron över att glömma något datum stjäl tid från företagandets kärna: Försäljningen av dina tjänster eller produkter. Alliansens löfte om en-väg-in är en viktig reform.

3.       Med sänkt tjänstemoms kan det bli billigare att laga saker istället för att köpa nytt. Om det blir billigare att lämna in trasiga väskor, cyklar, skor till skomakare, cykelreparatörer mfl kan deras verksamheter bli lönsammare samtidigt som kunden bidrar till miljönytta.

4.       Inför kommersialisering av kunskap i skolan. Kunskap är grunden för välstånd, men för att du någonsin ska få möjligheten att använda din kunskap krävs att du lyckas presentera din kompetens för antingen kontakter eller okända. Du måste kunna sälja ditt varumärke när du söker ett jobb eller sälja in en idé. Inför tydliga kunskapskrav om kunskapskommersialisering redan i kursplanerna för grundskolan.

5.       Arbetsrätten behöver förändras så att det blir lättare att anställa och så att flexibiliteten på arbetsmarknaden skapar en trygghet för arbetstagaren på så sätt att fler jobb tillkommer. Jag anser också att förhandlingstekniken mellan fack och arbetsgivare måste moderniseras, där jag menar att de fackliga sympatiåtgärderna bör slopas till förmån för något mer modernt tex en åtgärdstrappa för konsensus, så att inte tredje man blir drabbad av sympatistrejker, som skedde i fallet med strandsatta skärgårdsbor, hot om utebliven personlig ledsagning för funktionsnedsatta och hot om uteblivna pendeltåg. I ett modernt samhälle med en välutvecklad välfärd är det ovärdigt att oskyldiga människor hamnar i kläm i löne- och villkorsförhandlingar.

För att jobben ska bli fler behöver företags frihet öka. Det kan de göra med mina fem föreslagna punkter, men med Centerpartiets politik i synnerhet. Bor du i Stockholms stad kan du rösta på mig som är företagare på deltid. Jag står på plats 19 på riksdagslistan.
SvD:s ledarredaktion radar upp ett antal skäl för att Sverige har blivit bättre under alliansregeringen.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter