söndag 7 september 2014

S-traineejobb är uppifrånjobb

I förrgår presenterade Socialdemokraterna ett förslag om att unga arbetslösa inom 90 dagar ska få ett traineejobb. Detta sägs vara Socialdemokraternas viktigaste vallöfte. Denna arbetsmarknadsåtgärd skulle kosta fyra och en halv miljard. Men när man ändå satsar så mycket på en insats har man ändå inte avsatt medel till handledning, vilket nu fackförbunden riktar kritik mot.

Det är väldigt naivt av Magdalena Andersson att tro att outbildade ungdomar bara kan hoppa rätt in i en verksamhet och avlasta befintlig personal. Introduktion kräver ju snarare tid av de utbildade i offentlig sektor att instruera och följa upp den nya personalen. Vissa arbetsuppgifter kommer aldrig att kunna utföras av ungdomarna eftersom de inte har adekvat utbildning. Till exempel kommer inte kunskapshöjningen i skolan gynnas av fler outbildade på fritidshemmen. Det krävs en utbildning för att kunna jobba pedagogiskt och till exempel med språkstimulans.

Ungdomarna ska jobba 75 % och gå utbildning 25 %. Traineejobben ska förmedlas av Arbetsförmedlingen, som alltså får ännu mer att göra utan att det leder till riktiga jobb. Och vilken hisnande summa: 4,5 miljarder. Undrar hur många procent man kan sänka arbetsgivaravgiften generellt för den prislappen.

Istället för att göra det lättare för privat sektor att anställa folk vill Socialdemokraterna lägga ytterligare en börda på fritids och äldreomsorg, medan Centerpartiet och Alliansen vill göra det ännu mer förmånligt att anställa personer under 23 år. Med lägre arbetsgivaravgift blir det lättare och lönsammare att skapa jobb för företag, medan offentlig sektor får vara i lugn och ro.

Socialdemokraterna står för ett uppifrånperspektiv där jobb skapas av offentlig sektor och politiken, medan Centerpartiet är starkt förvissade om att jobben kommer underifrån - från företag. Åtgärderna blir därför helt olika och jag hoppas att vi i Centerpartiet får gehör för våra lösningar om en vecka.

Martin Ådahl slår på Ekonomibloggen hål på Socialdemokraternas argument om att antalet jobb inte blivit fler med sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter