tisdag 30 juni 2009

Inget tal utan tårar

Maud Olofsson inledde Almedalstalet med jämställdhetsfrågan. Upplyser oss om könssocialisationen och kopplar den till ledarfrågan. Menar att vänstern smäller igen dörr efter dörr för kvinnorna genom att minska ekonomiska möjligheter. Uppmanar männen att våga anta männen att arbeta för jämställdhet: För sina döttrars skull. Som kvinna i Centerpartiet känns det givetvis bra och viktigt.


Ungdomarna blir nästa målgrupp. Det glädjer mig att LAS-frågan togs upp som en självklarhet. Företagarfrågorna och innovatörskap utifrån ungdomars sätt och syn på företagande.

Det märktes att Centerpartiet äger klimatfrågorna. Östersjön har återhämtat sig, klimatkonto för att få pengar till nya företag, miljöbilar slipper fordonsskatt - leverans! Många har också sagt att de gillar det inbjudande greppet att bjuda in svenska folket till att bidra i klimatarbetet.

Maud avslutade med att knyta ihop säcken med att be svenska folket om hjälp med att leda Sverige under ordförandeåret. Och hon påminner om EU:s existensberättigande: Fred, demokrati och mänskliga rättigheter. Och när hon tar upp folket i Iran som kämpar mot regimen med smarta metoder och Abirs pappa som jobbar för att bygga demokrati i Irak blir jag rörd och tårögd.

Talet var stärkande för många av oss som är engagerade i Centerpartiet. Det kan dock ha fått många män att sluta lyssna då man inledde med jämställdhetsfrågan. Oppositionsfolk som jag mött säger att man klankar ned för mycket på motståndarna, vilket inte skulle behövas. Men jag ser det som en förväntan på och en frustration över att det inte levereras några direkta förslag från (S). Samtidigt tror jag att det går att föra ett ledarskap som inte går ut på att hacka på andra. Jag höll med om nästan allt det Björklund sa i förrgår i sitt ideologiska tal, men under Mauds tal kan jag känna att Centerpartiet är ett liberalt parti för klimat och företagande i tanke, ord och handling. Jag är stolt över att vara grön liberal och att ha Maud Olofsson som partiledare. Det är hon som kommer att leda Sverige ur krisen, med sin fasta hand, sin tro på individen och innovatörskap vad gäller politiska lösningar kring grön tillväxt.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter