söndag 6 december 2009

Beroende av bankbusiness och -bemötande

Alla är vi mer eller mindre beroende av bankerna. Våra banker följer gällande lagstiftning. Flera problem och utvecklingsmöjligheter finns. Alltså måste lagstiftningen ses över:
  • Det måste gå för asylsökande att få bankkonton. Allt annat är moment 22. Förutsättningarna att kunna etablera sig och göra rätt för sig i det land man sökt sig till eller flytt till måste förbättras.
  • Det måste bli enklare att som företagare få sätta in pengar eller få lån. Att som företagare bli misstänkliggjord vid bankbesök är tungt och destruktivt för samhället. I jobb-kommittén på partistämman 2009 föreslog jag att en dialog ska föras med banker kring hur deras kontakter med företag kan underlättas. Det är viktigt att inte staten tar över lånemarknaden, men däremot försäkrar sig om att den fungerar ur den företagsammas perspektiv. I strävan efter att stoppa svart marknad kan inte den hederlige småföretagaren drabbas. När hälsokostförsäljaren på Brommaplan kommer med sin veckokassa ska det lysa grönt i datorn hos den bank som slutligen tackat ja till att ha honom som kund.
  • Det måste bli enklare för alla företagsamma, även föreningsaktiva, att sköta bankärenden. När det var som besvärligast för mig när jag var kassör tog det 45 minuter per besök. Tack och lov fick vi möjlighet att föra en dialog och vår nuvarande kassör kunde få en internetdosa att sköta transaktionerna med.
  • Bankerna är till för kunderna, inte tvärtom. Det om något måste staten se till att försäkra sig om, istället för att spara åt folk. Annars börjar folk spara pengar i madrasserna runt omkring i bygden, vilket inte gynnar ekonomin.

Självklart bygger bankrelationen på just relationen och kännedomen om kunden, men innan företagaren eller den nyanlände blivit känd hos sin bank kan det vara svårt. Marknaden torde vara öppen för fler som konkurrensutsätter befintliga banker.

Bloggar gör också en person och en person till. Dessutom om integrationen Rolf Erikson, Henrik Emilson, Vi i Sverige, Gudmundson

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter