torsdag 17 december 2009

C gör upp med bruna arvet

Idag var det böckernas dag. Jag fick en fin julklappsbok av en elev. Det var "Smärtornas barn" av Waris Dirie. Den handlar om könsstympning och lockar till läsning.

Magnus Andersson har skrivit en bok om ungas drömmar om klimatet. Den heter Klimatutmaningen och kan beställas på CUF:s hemsida. Spännande att läsa om Magnus möten med ungdomar och att få ta del av deras tankar om miljön. De erfarenheterna har säkert Magnus nytta av när han nu följer COP15 i Köpenhamn.

Centerpartiet släppte också den bok som jag hört talas om förut; "Skuggor av ett förflutet" om Bondeförbundet och trettiotalet. Den ska jag läsa. Ola Larsmo efterlyste i DN för prick en månad sedan att Centerpartiet gör upp med det bruna arvet. Detta torde vara ett sätt. Visst var en orsak till okritiskt tänkande kring rastänkande att trettiotalet var en sådan era då man ville skydda sig och sitt. Men det räcker inte som argument. Människor har lika värde och rättigheter. Det måste individer i Centerpartiet ha sett även på trettiotalet. Där ingår HBT-personer, etnicitet, religiös tillhörighet. Men det viktiga är att protestera och att säga ifrån. Någon gjorde det till slut, antar jag, så att den läskiga klausulen om att mindervärdiga utländska raselement inte hörde hemma på landsbygden försvann. Det ska bli spännande att läsa boken.

Sedan är det ju så att rörelser, länder, personer kan förändras. Självklart ska inte historien döljas. Men när en brottsling sonat sitt brott är han/hon fri. När ett land ändrat sin lag är det fritt. När en person bytt inställning, attityd och värdering är den fri. Barnbarn kan aldrig stå till svars för vad morfar eller farmor har gjort. Så när man har gjort upp med sitt förflutna så har man det. Och det hoppas jag att Centerpartiet gör nu.

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Erik Rune said...

Centerpartiet gör numera som vänsterpartiet. Det är det enda möjliga med tanke på trovärdigheten.

fredag 18 december 2009 18:29:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Erik. Tack för din kommentar. Men du får förklara för mig vad du menar. Är det kommunismen du åsyftar? Mvh /Helen

fredag 18 december 2009 19:09:00 CET  
Blogger Erik Rune said...

Organisatoriskt är vänsterpartiet inte ett kommunistparti. Politiskt är leninismen som väg till socialismen övergiven. Moskvaorienteringen försvann till sist med Sovjetunionens fall. Kommunismen finns dock kvar i inledningen av partiprogrammet om man så vill i form av målet: "... ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck".

söndag 20 december 2009 13:15:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter