fredag 12 februari 2010

Studiebesök på skolor stimulerar

Idag hade jag förmånen att få göra ett studiebesök på Raoul Wallenbergs friskola i Beckomberga. Rektor Lena Göthe tog sig tiden att samtala med mig kring skolutveckling, fristående skolors villkor och hennes syn på kunskap. Spännande och inspirerande!

Något som slog mig då vi talades vid var att regeringens och Alliansens skolpolitik ger avtryck även i friskolorna. Staden har ju en Jämför-service på hemsidan där bland annat andelen behöriga lärare anges. Talet om vikten av behöriga lärare gör att friskolor också måste öka andelen behöriga lärare för att få konkurrenskraft. Därför upprättar Göthe handlingsplaner med de lärare som ännu inte fått sin utländska lärarexamen validerad.

Lena Göthe förklarar mycket tydligt att valet ligger hos föräldrarna att inte bara välja skola, utan även lärmiljö. Lagstiftningen om att när en skola väl åtagit sig ansvaret för ett barn så gäller det ända till år 9 omfattar såväl kommunala som fristående skolor. När en elev har skrivits in på skolan ber man om elevens individuella utvecklingsplan för att utifrån den föra ett samtal med eleven och hans/hennes föräldrar huruvida Raoul Wallenberg-skolan kommer att vara den optimala miljön för just den elevens höga måluppfyllelse. Med anledning av socialdemokraternas kampanj kring att skolor inte ska få välja elever (som jag skrev om på Politikerbloggen) blir det mycket tydligt att vänsterkartellen inte riktigt vet vad de pratar om och snarare spär på fördomar om friskolor än förbättrar förutsättningarna.

Jag fick ytterligare idéer kring samverkan mellan socialtjänst och skola, samt en bekräftelse på att Centerpartiets kunskapssyn behövs i skoldebatten. Studiebesök stimulerar!

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter