tisdag 2 mars 2010

Fick Ohly veto för husfridens skull?

Hustjänster, RUT-avdrag, skattereduktion för hushållsnära tjänster. Kärt barn har många namn och debatten går hög. De rödgröna har tydligen bestämt sig idag för att gå till val på att slopa avdraget. Tack för det beskedet. En skiljelinje mellan det blågröna laget och de rödgröna har dragits. Imorgon bitti kl 07.15 diskuterar Olofsson frågan mot Ohly i TV4. Det verkar som om Ohly fick veto i frågan för husfridens skull hos de rödgröna. Go Maud!

Jag hör redan Ohlys argument emot hustjänster: Hotet om att hemtjänst och äldreomsorg då privatiseras. Hotet om att min farmor och mormor skulle få en äldrecheck att använda till valfri - dvs inte kommunal - typ av hemtjänst. Hotet om att åldringen själv skulle kunna använda checken till högläsning, promenad, handling, städning eller att sätta upp en väv. Hotet om egenmakt - även hos äldre och sjuka. Och det är klart. Ohlys och Vänsterpartiets största trumfkort om hur man ska fixa arbetslösheten genom att anställa rubbet inom offentlig sektor faller ju platt om sektorn privatiseras.

Maud Olofsson införde skatteavdraget på hustjänster då hon tillträdde som näringsminister. I veckan fick hon kvittot på sin lyckade reform. Almega som är en arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag kom i veckan med en rapport om hustjänsterna. Näringslivspolitiske chefen Ulf Lindberg bekräftar idag på Almegas hemsida och på Newsmill antagandet om att 11 000 nya, vita jobb har skapats. Fler lär det bli, för ju bredare debatten blir, desto mer känd blir reformen. Ensamstående kvinnor över 65 år använde framför allt hustjänster enligt SCB i Välfärd nr 2.

Bloggar gör: Magnus Andersson, Stina Bengtsson, Per Ankersjö, Gunilla Hjelm, Baccus, Federley, Sven-Olov Edvinsson, Inger Fredriksson, Lisbet Lennartsson, Helene Odenljung, Annie Johansson

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter