onsdag 3 mars 2010

Valfrihet ger värdig välfärd

Maud Olofsson skriver på SvD Brännpunkt idag tillsammans med Kenneth Johansson om att LOV, Lagen om valfrihet, borde gälla i alla kommuner. Det är ett riktigt bra inlägg. Varför ska inte valfrihet gälla alla äldre? Den som enligt en biståndshandläggare får rättighet till någon form av hemtjänst måste få möjlighet att välja utförare, precis som när friskolereformen kom under 1990-talet, vilket vi alla ser som en självklarhet.

Med konkurrensen kommer specialiseringen, bemötandet, avknoppning dvs möjlighet att låta anställda starta eget inom branschen. Ett sätt att gynna kvinnors företagande landet över.

Självklart ska pengen vara kommunal, men det måste vara upp till dig att avgöra utförare. Den gamla kvinnan kanske inte kan lämna lägenheten så länge det är halt och snöigt. Hon har varken barn eller barnbarn i närheten och därför får hon hjälp med handling två gånger i veckan. Hon vill ha någon som är duktig på ekologisk mat. Låt henne avgöra vem som ska handla åt henne. En kroknande kvinna måste hjälpa sin partner att duscha två gånger i veckan. Hon klarar resten av hushållet, men inte den tunga förflyttningen från rullstol till dusch. Låt henne och hennes partner välja vem som ska in i deras badrum. En man som klarar sitt hushåll alldeles själv, men är deprimerad och håller på att dö av undernäring måste få möjlighet att kunna få matlagning två gånger i veckan, vilket sonen som bor i en annan landsända har ordnat. Vissa saker kan ordnas på ideell basis och av civilsamhället. Vissa tjänster kan vara hushållsnära. Men i alla fall ska det finnas en hemtjänst inom äldrevården och hemtjänsten. En värdig välfärd är våra äldre värda. Med Olofssons och Johanssons förslag kan vi få det.
Bloggar gör: Arthursson, Zander, Jonsson

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter