måndag 10 juni 2013

Kaffeindustrin bör ta mer ansvar för återvinning

I torsdags framförde jag ett förslag till tre stora cafékedjor om att man ska ta större ansvar för återvinning, eftersom take-away-muggarna svämmar över de vanliga papperskorgarna, särskilt i samband med events som här nedan vid St Eriksplan under Stockholm Marathon.
 

Bara ibland tar jag själv med mig mugg och lock hem för att senare lämna till återvinningsstationen. Muggarna går istället ofta till soporna till förbränning, istället för till återvinning, vilket är ett resursslöseri, enligt EU:s avfallstrappa.
 
Kaffekedjorna kunde gå ihop och designa särskilda mini-återvinningsstationer sk återvinningstunnor med ett fack för pappmuggar och ett mindre fack för plastlocken. Kunden köper alltså en mugg kaffe vid ett café och återvinner muggen i en återvinningstunna som står utanför ett annat café som man passerar någon annanstans i staden eller tex utanför tunnelbanan på lämpliga platser. Frågan är vem som ska ansvara för tömning av tunnorna, men det borde väl rimligen göras av upphandlade entreprenörer.
 
Jag mejlade Wayne's Coffee, Espresso House och Pressbyrån, men även till Centerpartiets representant i landstingets trafiknämnd. Jag ser fram emot ett svar, som kanske involverar förpackningstillverkarna.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter