söndag 27 juli 2014

Utnyttjande är aldrig okej

Jag har väldigt svårt för dem som utnyttjar andra. Oavsett om det gäller ojämvikt i en relation eller i någon form av outtalad överenskommelse. Samtidigt måste det vara upp till var och en att ingå det avtal han eller hon vill. Men en utveckling där till exempel arbetsgivare låter arbetstagare oavlönat provarbeta är inte önskvärd av flera olika skäl.

Idag skriver DN:s ledarsida om att LO rapporterar om att en hel del ungdomar måste jobba gratis för att kvalificera sig till ett jobb: "Inga goda skäl för gratisjobb"

Jag hittar inte ursprungskällan, men enligt tidningen Arbetet handlar det om att tusen personer har ringt LO:s hjälptelefon under juni just i detta ärende, vilket är en fördubbling jämfört med samma månad förra året. Nu kan ju ökningen bero på olika saker. Det är inte helt otänkbart att LO kampanjar mer en sommar före ett val och därför upplyser unga om att hjälptelefonen finns och att detta är anledningen till att fler också hör av sig. Det är snarare högst troligt att LO vill se en dålig utveckling så att det spär på deras och sponsrande Socialdemokraternas mytbildning om en sämre arbetsmarknad där företagen utnyttjar sina anställda. Jag vet av egen erfarenhet att LO redan på 90-talet körde runt och besökte arbetsplatser för att torgföra sina åsikter, men också upplysa om rätten till anställningsavtal.

Oavsett LO:s intentioner är det inte önskvärt ens med en svag utveckling där anställda utnyttjas.  Detta inser seriösa arbetsgivare som vill ha ett gott rykte och vill kunna få tag på arbetskraft även när det blir större konkurrens om arbetstagarna. Avtalsformen provanställning finns och den är viktig för både arbetstagare och arbetsgivare, eftersom det är ett sätt att testa arbetsuppgifter och arbetsplats respektive den anställdes förmåga.

Självklart kan en praktikplats erbjudas utan ersättning. Det kan för praktikanten ge erfarenhet och meriter, men det är inte samma sak som att utnyttja människor som gratis arbetskraft för att sedan systematiskt göra sig av med dem. Det är också viktigt att den anställde har en försäkring ifall något skulle hända. För den som tar sitt första steg in på arbetsmarknaden måste det vara förnedrande och en starkt negativ upplevelse att få arbeta utan betalt. Som förälder vill man ju lära sina barn att man inte kan få något gratis. Men det gäller ju också från andra sidan: Arbetstagaren måste ju lära sig att hans/hennes insats har ett värde. Visst är det ofta ett givande och ett tagande på arbetsplatser enligt devisen att jag är juste och jobbar över och kan i gengäld få ledigt någon timma när det behövs. Alla yrken har inte den möjligheten och varje arbetsplats är unik. Jag hoppas verkligen inte att gratisarbetande är så utbrett som LO låter ge sken av. Ungdomars arbetsinsatser har ett värde och det ska de ha betalt för.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter