torsdag 19 februari 2015

Återbruk lyft i stadsdelsnämnden

Ikväll var det återigen dags för Bromma stadsdelsnämnd. Jag fick svar på min skrivelse om återbruk. Man nämner samverkan med Refurn vid stadens återvinningscentraler, men också att serviceförvaltningen håller på att upphandla en webbtjänst som leder till att förvaltningar ska kunna byta begagnade saker mellan varandra. Läs min skrivelse och förvaltningens svar här: Vikten av återbruk

Det finns en del begräsningar i lagen vad gäller möjligheten att idka återbruk. Enligt lagen är det inte tillåtet att gynna enskild, det vill säga att det inte är okej att skänka bort något från kommunal verksamhet till en organisation eller privatperson. Ett trasigt staket måste alltså gå till förbränning.

Återbruk är miljönytta. Hellre att någon annan kan använda en möbel eller ett klädesplagg några gånger till än att prylen läggs till förbränning.

I samband med att min skrivelse lades till handlingarna påpekade jag att regeringen gör väldigt lite för att hejda den momspålaga som second-hand-affärer sedan den 1 januari måste betala. Utöver momsen som läggs på varorna blir det ju en oerhörd administration att redovisa och betala in moms för de ideella krafterna.

Centerpartiets skatteutskottsledamot Per Åsling har bitit ifrån i frågan. Nu tycks även Magdalena Andersson svänga, men det har suttit långt inne.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter