lördag 18 oktober 2008

Ja till skating - nej till skatteslöseri

Igår följde jag idrottsdebatten i Stockholm stads kommunfullmäktige på webben. Stilen i salen är lite murrigt brittisk med röd fond och mahognybord för presidiet, upplysta av bordslampor med gröna skärmar. Timman var sen.

Hur som helst framförde Centerpartiet att vi vill bygga om Stadion för att kunna göra en arena åt Djurgården. Forslund fick gehör hos moderaterna. Sossarna snackade mest bandyhall, vilket inte finns underlag för i staden. Vänsterpartiet erkände att de tyckte det var roligt att ta in hög skatt för då kunde man hitta på lite fler saker för pengarna. Ang skateboardpark i Högdalen känns det som resursslöseri och en dålig investering att lägga 30 miljoner i skattemedel på Europas största skateboardpark. Ankersjö har bloggat om detta. En sådan grej måste det kunna gå att få sponsorer till. Har man försökt? Självklart ska kommunen ge tillstånd, för vi har inget emot skateboarding, men inte ska kommunen lägga på sig en så fet utgift, som dessutom kommer att kräva underhåll och upprustning, när vi skulle kunna bygga utomhusbadet på Järvafältet, starta Företag Direkt och prioritera miljö & klimat.

Etiketter: , ,

25 Comments:

Blogger studenten said...

Vi vore tacksamma om du kunde komma på samma infomöte som Per Ankersjö kommer på så att du får lite mer kött på benen. Prata ihop dig med Per så syns vi.

Johan Sandström/Ledamot i Subsurfers

måndag 20 oktober 2008 kl. 21:46:00 CEST  
Blogger sugarC said...

Varför är det resursslöseri med 30 miljoner för något som överhuvudtaget inte existerar i Stockholm och som det finns ett stort behov av? Varför är inte en fotbollsarena resursslöseri när det finns så många sådana?

Förstår omöjligt varför man inte ens kan vara påläst i ämnet som politiker innan man uttalar sig. T.ex angående sponsring. Vet du hur Stockholms Stads policy ser ut angående sponsring?

måndag 20 oktober 2008 kl. 23:32:00 CEST  
Blogger Tacky.se said...

Varsegod :)

http://www.tacky.se/skateboard/article/?id=101446

tisdag 21 oktober 2008 kl. 00:52:00 CEST  
Blogger Tomas Wikström said...

Helen, jag får inte ihop ditt resonemang alls.

1. Det finns minst 15 000 skateboardåkare i Stockholm. Antalet ökar snabbt.
2. Det finns en liten inomhuspark i Fryshuset. Den har 5000 aktiva åkare som trängs något oerhört på helgerna. Det är ofta inte möjligt ens att åka p ga trängseln.
3. Stockholm ligger hopplöst efter städer som Malmö, Avesta, Göteborg, Piteå, Norrköping osv. Infrastrukturen (läs skateparker) för de som utövar denna sport i Stockholm är ett skämt.
4. Efter massor med år av utredningar och stötande o blötande har vi nu Highvalley. Ett enormt dragplåster som förutom alla tusentals åkare i Stockholm o Sverige i alla åldrar, kommer att dra hit stora internationella tävlingar och events. Därför är det rätt att satsa 30 miljoner och bygga för alla dicipliner så att vi får tävlingarna hit.
5. Turism, hotellnäring, restauranger, cafeer m.m. kommer att gynnas mycket positivt - det kommer garanterat betala parken många gånger om.
6. Skateparker i Betong är nästan underhållsfria och minimal driftkostnader för minst 30 år framåt. Det är egentligen sanslöst billigt i sportsammanhang.
7. Att du kallar detta skatteslöseri när satsningar på vår sport och ungdomar i allmänhet lyst med sin frånvaro i många år är ett stort slag i ansiktet på alla oss som sysslar med skating.

DET ÄR VÄRLDENS BÄSTA SPONTANIDROTT, FANTASTISK GEMENSKAP, ÖVERBRYGGAR BÅDE ÅLDERSBARRIÄRER OCH GER MÄNNISKOR GLÄDJE OCH MENING OAVSETT BAKGRUND.
Varför är det bara "toppade" lagsporter som får alla pengar?????

Tomas Wikström
38 år, 2 barnsförälder

tisdag 21 oktober 2008 kl. 08:53:00 CEST  
Blogger Torrelito said...

jösses, du är då ungefär lika smart som ett par morgontofflor. skärpning för fan ditt hemska gamla l*der.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 11:34:00 CEST  
Blogger agge said...

Hmm, Har du kollat på tex Malmö?? Malmö har sedan sin satsning fått otroligt många evenemang, detta ger mer turister och allt vad det innebär i skatteINTÄKTER. Sen är det ju klart att djurgården skall ha en ny arena, Fotbollsspelarna har ju ingenstans att ta vägen... Nä du får nog läsa på dig lite innan du kastar ur dig saker.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 11:57:00 CEST  
Blogger A said...

Som tidigare sagt, ett slag i ansiktet mot alla skatare att man som politiker inte lyckats inse vilken otroligt bra sport skateboard är. Att köpa all utrustning du behöver för att åka skate kostar max 1000kr. Om det skulle finnas ett område där man kan vara mer än 50 personer samtidigt utan att behöva trängas och kanske som nybörjare känna att man är i vägen, skulle ge ungdomar i hela Stockholms området en chans att prova något nytt, aktivera sig och hitta en billig rolig hobby som ger en otrolig sammanhållning. Jag har åkt skate sen jag va 6-7 år gammal, nu är jag 21 år och har alltid hoppats på att få tillgång till en betong yta, förstör inte det för mig och alla tusentals skatare i vårt land.

Stockholms stads budget för skolan är på ca 510 mkr, vilket är helt underbart. Men det är visst skatteslöseri att bygga något som ungdomar i alla åldrar och bakgrund kan utnyttja efter skoltid, för 30mkr?

tisdag 21 oktober 2008 kl. 12:32:00 CEST  
Blogger Calle said...

Är det ett skämt att centerpartiet gärna ställer sig bakom ännu en fotbollsarena som garanterat kommer att kosta mer än 30mkr hällre än att investera i highvalleyparken? Vad är det du försöker nå med detta bakåtsträvande inlägg, är du avundsjuk på din partikamrat Per Ankarsjö som äntligen har fått läsare på sin blogg på grund av att han försöker sabotera det bästa projektet Stockholm har stått inför sedan fryshuset byggdes? Nej släpp sargen, sluta vara så inskränkt bara för att det inte handlar om en sport som inte visas i sportspegeln och gör dig själv och centerpartiet en chans att visa att ni inte är så hopplöst efter som alla tror.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 14:12:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

som sagt många gånger innan LÄS PÅ INNAN DU UTALAR DIG!!!! att RENOVERA en redan befintlig fotbolls arena skulle kosta "den minimala summan på" ca 200 MILJONER kronor! vi backar 170 miljoner och hamnar på highvally projektet helt plötsliga mikroskopiska summa på 30 miljoner kronor!!! som sagt finns det redan MER än 15 000 skejtboard åkare bara i stockholm! det gör fryshuset bara en smula för litet för oss iom att det max kan vistas säg 500 personer där samtidigt, och bara det är för mycket för att luften i hallen skall räcka till alla. det finns över 15 000 i dag mer eller mindre aktiva skejtare i stockholm och varje dag börjar nya personer att åka, så jag skulle tippa på att siffran kommer dubblas till 30 000 skateboard åkare tills dess att highvally skatepark står redo att sätta tänderna i;). ps. med sådana här IDIOTISKA förslag kommer ni i centern aldrig komma till styret i sverige, och det är ren FAKTA! ds.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 14:46:00 CEST  
Blogger sjukgymnasten said...

Det är väldigt uppenbart att ditt och Centerns ställningstagande i den här frågan grundar sig på en stor okunskap, inte minst med tanke på tidigare kommentarer här och (ffa) på Pers Blogg. En grad av okunskap som inte borde vara tillåten med tanke på det ansvar och den makt ni har som folkvalda politiker.
Jag tänker inte upprepa allt det som redan sagts, även om det skulle kunna vara värt att göra det...
Men ytterligare en aspekt finns i det här som jag inte tycker lyfts fram ordentligt. Nämligen den aspekt som har att göra med den dalande folkhälsan och de enorma problem och lidande som ständigt växer till följd av inaktivitet och övervikt hos befolkningen. Och detta inte minst hos barn och ungdom!
Som sjukgymnast får jag fler och fler patienter i allt yngre åldrar med belastningsrelaterade smärtor i muskler och leder. Den belastning vi talar om hos dessa barn och ungdomar är just inaktivitet! Inaktivitet och stillasittande i den grad vi ser hos barn och ungdomar idag skapar en negativ, bristande muskulär uppbyggnad och leder inte minst till dålig/belastande hållning. Tillsammans leder det här till en belastning som orsakar muskel och ledbesvär som vi för bara ngr år sedan endast såg hos den vuxna delen av befolkningen.
Plus allt detta tillkommer ju på längre sikt en mängd andra sjukdomar och nedsatta hälsotillstånd...diabetes och hjärtkärlsjukdomar inte minst...

Så vad gör ni politiker åt dom här sakerna..? Vad har ni för tankar och idéer? Centern har ju genom dig och Per visat att ni inte är medvetna om det här problemet över huvudtaget. Eller så bryr ni er inte..?

Skateboard och liknande spontanidrotter är en del av lösningen till skillnad mot ex fotboll! Det som brister idag vad gäller fysisk aktivitet är inte att vi tränar mindre. Vi tränar faktiskt mer än någonsin! Iallafall vad det gäller typ fotboll, styrketräning, gympapass m.m. Det som brister är den återkommande dagliga fysiska aktiviteten! Fotbollsträning som exempel, handlar för de flesta om ett par-tre 1-2 timmars pass i veckan. Och däremellan? För de flesta inte så mycket alls...
Dom allra flesta barn och undomar som åker skateboard däremot. Dom gör det varje dag, flera timmar åt gången. Eller helt enkelt så mycket och ofta det bara finns möjlighet till! Dom som skatar tillhör allt som oftast den lilla skara av befolkningen som har en aktiv livsstil. Dom som spelar fotboll, hockey el. deltar i andra former av organiserad tränarledd idrott, fyller tyvär sällan de kriterier som krävs för en aktiv livsstil... Iallafall inte tack vare sin fotboll, hockey etc.

Som politiker borde ni precis som jag som vårdgivare vara väldigt glada för att det finns nåt som skateboard! Ni borde stötta det på alla sätt och vis! I längden kommer samhället t.o.m kunna tjäna in en mängd pengar på att fler och fler börjar åka skateboard! Och DET är väl ändå det ni bryr er mest om...eller hur?

Leg.sjukgymnast

tisdag 21 oktober 2008 kl. 14:56:00 CEST  
Blogger Mapel lover said...

Sorgligt att höra ...IGEN.
Som jag uppfattat så är väl poängen med en betongpark just att den inte kräver så mycket underhåll. Den är ju trots allt gjord i betong.

Higvalley skulle betyda enormt mycket för Stockholms och hela sveriges skateboardscen ,som växer för varje dag.

Skateboard är en utmärkt sport för alla icke lagidtrotts-människor. Frågan är vart dessa tar vägen då fryshuset och andra platser blir överbefolkade. Sverige kommer att spara pengar i längden.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 16:00:00 CEST  
Blogger sugarC said...

kanske skulle Per och Helen förutom att ha ett möte med Sub Surfers även kontakta centerpartisten Kerstin Lundgren i grannkommunen Södertälje som där verkar vara en drivande kraft att få till en betongskatepark.

Inte alla centerpartister verkar lika inskränkta i sitt tänkade så man kanske kan lära ett och annat av varandra.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 17:03:00 CEST  
Blogger sugarC said...

http://www.centerpartiet.se/templates2/Page.aspx?id=66253

http://www.sodertalje.se/mainupload/dokument/kommun%20o%20demokrati/politik%20och%20påverkan/kommunfullmäktige/sammanträdeshandlingar/2008-09-08/20080908_bil-a137_kf.pdf

Som referens till föregående inlägg.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 17:05:00 CEST  
Blogger Mr M said...

Än en gång bevisar en politiker sin inkompentens i ungdomsfrågor..

Visst vill ni restaurera en befintlig fotbollsarena för ynka 200miljoner kronor.
En fotbollsarena som väldigt få är unnade att använda, och när den väl får användas, får högst 50 personer plats att spela där. (men inga ungdomar)
Sen att ni blundar för alla kostnader det kommer o kosta med alla polis insatser vid högriskmatcher (dvs ALLA matcher) har ni ju helt missat.

Att använda 30 Miljoner kr på en ny skatepark går ju över erat förstånd. Hur kan man sätta så mycket pengar på skateboard? det går ju inte..
Att dessutom ca 700personer kan vistas där och motionera SAMTIDIGT som man har trevligt går ju inte heller för sig verkar det som..

Ta dom nuvarande ca 15000 skatarna som finns bara i stockholm dela summan 30 miljoner med detta, så får du ca 2000kr /skatare. ta sedan dom trettio år som parken beräknas hålla (kommer o hålla minst 45år dock) och dela dessa 2000kr på dessa år så får du en summa av 66kr/ skatare och år. är det för mycket begärt?
att denna park sen kommer o generera i turism, mera hotellbesök osv kan ni ju inte se då fotbollen verkar vara eran hjärtefråga..

Sluta nu och vara bakåtsträvande och sluta och blunda för att skateboard INTE är en modefluga.
Det är här för och stanna och det kan varken du eller Per ändra på.

Behöver jag säga att minst 25 personer i min bekantskaps krets inte kommer o rösta på centern i nästa val??

tack o hej

tisdag 21 oktober 2008 kl. 17:35:00 CEST  
Anonymous Anonym said...

Jävla idioter verkligen...

Skateboard åkare behöver en betong yta i stockholm, så enkelt är de. Ni borde fan kolla upp fakta om skateboard åkning innan ni uttalar er. Det här är PINSAMT...

Politiker ska JÄMT bygga fotbolls arenor och skit för hur jävla många miljoner som helst... Men att lägga 30 miljoner på en betong yta för skejtare går ju inte för sej... Även fast den inte behöver NÅGOT sköte som helst... Den går inte sönder, den behöver inga vakter/poliser. den behöver inget "insläpp" eller personal... INGET...

Och ni kommer tjäna så jävla mkt på allt folk som åker dit för att skejta... Folk som tar in på hotel, folk köper saker i affärer, går på restauranger/caféer etc...

Hur jävla efter kan man va...

GRÄV UPP HUVUDET UR DEN JÄVLA SANDEN OCH TÄNK UTANFÖR ERAN JÄVLA POLITIK LÅDA.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 18:31:00 CEST  
Blogger Tomas Wikström said...

Centern i Södertälje har en helt motsatt uppfattning:

CITAT:

Skateboardpark
Äntligen kommer det en bra lösning för våra skateboardåkare vid Sydpoolen. Centerpartiet har nu under flera år drivit frågan om en skateboardanläggning i Södertälje – politiskt var det vi som genom Kerstin Lundgren startade frågan. Det har dragit ut på tiden, och inte prioriterats av majoriteten i kultur- och fritidsnämnden.

När det äntligen kommer igång ett planeringsarbete, med skatare och arkitekter inblandade så hamnar förslaget under Mälarbron. Ett spännande förslag men med många brister. Ett tak som ständigt vibrerar på grund av den starka trafiken är ett exempel, andra problem är att på den mest luftförorenade platsen i staden ska våra ungdomar åka skateboard i timmar och troligtvis ofta, säkerheten gentemot gång- och biltrafiken är dåligt utredda och att det behövs faciliteter som nära tillgång till toaletter.

När frågan kom till samhällbyggnadskontoret, de som ska bygga, ansvara och sköta anläggningen, uppdagades dessa och andra brister, bör nämnas att kultur o fritidskontorets projektgrupp inte släppte in teknikerna i sitt arbete, hade det gjorts skulle byggläget ha varit ett annat idag.

Nu finns ett nytt förslag för en gångs skull både snabbt och grundligt utrett, flera platser har undersökts för att hitta en central plats som kan bli en permanent lösning med mycket hög klass på Skateboardparken och där hänsyn tagits till problemen, men också för att öka attraktiviteten för fler besökare i stadskärnan.

För oss som inte vill bygga bostäder på Slussholmen är förslaget att bygga Skateboardanläggningen vid Sydpoolen bra, kombinerar man med bra publika attraktioner på Slussholmen blir det här en attraktiv del av staden för besökare och lyftet för södra stadskärnan har börjat.

Skatarnas företrädare samma person som självklart uttryckte sitt missnöje när broförslaget blev ifrågasatt när han såg framför sig ytterligare förseningar, har fått se det nya förslaget och uttrycker en glädje över att det nu blir en rejälare satsning dessutom permanent och på en mycket lämplig plats.

Slutligen, självklart brådskar detta, det har tagit alldeles för lång tid. Men vi är inte beredda att ta billiga politiska poäng genom att slåss för en anläggning som vi inte tror på och som uppvisar många problem och brister.

Kerstin Lundgren, riksdags och kommunfullmäktigeledamot


Tage Gripenstam, kommunstyrelsen och vice ordförande i Tekniska nämnden


Åke Kärnlöf, Kultur o Fritidsnämnden


Birgitta Rolander, Kultur o Fritidsnämnden


Leif Åhlin, Stadsbyggnadsnämnden


Mona Collin, Miljönämnden

tisdag 21 oktober 2008 kl. 18:42:00 CEST  
Blogger studenten said...

En betongpark är i det närmaste underhållsfri, det som behövs är lyse. Alla event kommer att vara gratis så förluster i den form som beskrivs i artikel-länken nedan med dalande siffror lär inte vara något problem. Ni vill satsa på ännu fler fotbollsarenor fast dom som finns går för halvfulla läktare.
Läs gärna artikeln och lägg en kommentar här så blir jag glad.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article3583427.ab

Vill ju inte spela ut olika sporter mot varandra men jag tycker att det är på tiden att skateboard får sin del av kakan.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 20:24:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Jag förstår att det är lätt att tolka mitt resonemang som att vi inte alls vill ha någon skateboardpark eller som om vi hatar skateboard eller är bakåtsträvande. Men vår point handlar om sättet att finansiera bygget och medföljande städning/underhåll. Ankersjö kommer att resonera mer kring detta på mötet.
Såvitt jag förstår gick majoritetens kulturbudgetförslag igenom i fredags, vilket innebär att det finns en plan för en skateboardpark. Nu är inte vi med i Stadshusalliansen och inte alls i kulturnämnden, men om vi hade varit det hade jag varit påläst. Självklart ska inte sporter ställas emot varandra. Som sagt - vi tror att det finns andra sätt att hitta pengar till parken än genom att gräva i skatte-kistan.

tisdag 21 oktober 2008 kl. 21:07:00 CEST  
Blogger Pierre Wikberg said...

Varför ska inte skattekistan bidra 30 milj till skateparken?
Tycker det låter rätt rimligt. Ännu rimligare vore det om Stockholm investerade 10-20 milj varje år på mer skateparker. Då kanske ungdomarna skulle vara utomhus och röra på sig istället för att sitta inne och spela World Of Warcraft och ladda ner olagliga mediafiler.

Att inte inse att det är rimligt att satsa på skateboard och skateparker är, tja, tragiskt.

Konstigt att olympiska kommitten, som är ett sjukt trögt gäng gubbar, har skateboard högst å önskelistan för kommade sommar OS men du och Per inte tycker det kan vara klokt att slänga 10-20 mille per år på skateparker per år.

Det verkar ju som det finns ngn klausul mot att ha sponsring på parken också... så hur löser man det? Känns lite Sovjet. Eller som när SVT har "samarbete" med t ex Trygg Hansa eller Volvo när dom presenterar hockey VM.
Kanske skateparken kan ha tävlingar som "presenteras" av McDonalds, Red Bull eller ngt, istället för att sponsra. Funkar ju för SVT.

Prata med dina politikerpolare i Malmö och fråga om Stapelbäddsparken varit ett positivt projekt för kommunen.
www.stapelbaddsparken.se/skatepark.asp

Du kan väl kolla in det här klippet för att kanske få en inblick i vad en skateboard park har för betydelse för allmänheten, klippet är 6 min långt.
www.youtube.com/watch?v=Twnm6gFBrCI

tisdag 21 oktober 2008 kl. 23:39:00 CEST  
Blogger sjukgymnasten said...

Helen jag tror övriga som lagt in kommentarer gällande ditt ställningstagande tolkar ditt resonemang bättre än vad du själv verkar göra.
Vi har förstått att ni inte öppet vågar säga att ni är emot skateboard "ja till skating.." Men om vi går vidare i det citatet "...-nej till skatteslöseri" så blir det hela genast väldigt motsägelsefullt!
Vi övriga har alltså förstått det motsägelsfulla i sådant uttalande men uppenbarligen inte du.
Att påstå att 30 miljoner satsade av skattemedel på en så stor och växande sport (och på alla sätt värdefull aktivitet) som skateboard skulle vara skatteslöseri...DET är verkligen att vara emot skateboard!!
Skulle ni verkligen på något sätt vara FÖR skateboard så skulle ni också tycka att 30 miljoner faktiskt är att komma billigt undan.

Fegheten börjar lysa igenom ordentligt nu Helen... Vi alla vet hur ni politiker allt som oftast "tar ställning utan att ta ställning" genom motsägelsefulla resonemang. Ofta kanske ni t.o.m kommer undan med det.. Men du kan inte räkna med att ni gör det denna gången.

För så här enkelt är det: Tycker man att 30 miljoner av skattemedel är för mycket pengar att lägga på en betongpark för skateboard(m.m) i Sveriges huvudstad, då ÄR MAN EMOT SKATING!

onsdag 22 oktober 2008 kl. 10:54:00 CEST  
Blogger studenten said...

Vore kul att höra en kommentar angående videolänken:

http://www.youtube.com/watch?v=Twnm6gFBrCI

Som Wikberg la till längre upp i kommentarsfältet. Den summerar skateboard väldigt bra trots att den är sponsrad av Tony Hawk.

onsdag 22 oktober 2008 kl. 14:45:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Så har ni fått mig att göra debut på youtube ;) Vilken kille, vilket engagemang! Tony Hawk Foundations. Vem av er är den svenske Tony Hawk? som jobbar med raisfunding för skateboardparker. Vad jag förstått kan det vara svårt att jobba så med sponsring i Sthlm, men jag hoppas att mötet på onsdag kan ge klarheter. Självklart är skating en livsstil - en positiv och hälsosam sådan.

onsdag 22 oktober 2008 kl. 21:26:00 CEST  
Blogger YoMoFlo said...

Men herregud, here we go, again.

Till att börja med, rusta upp en fotbollsarena för 200 miljoner, vad ger fotbollen tillbaka till Stockholm? Huliganjävlar som slår sönder hela staden t.ex i söndags (19/10). V

Vad ger en betongpark (Europas största) för Sverige? Förmodligen turister från hela klotet som supportar hotell, resturanger, SL i ren pengafråga.

Sen vad den gör för Stockholms ungdomar ska vi inte tala om, dom där killar som stod i hörnet och kände att det kanske inte var deras grej att springa och jaga bollen med 10 andra svettiga grabbar, skulle genast få chansen till en ny hälsosam fritidssysselsättning istället för att sitta inne, spela dator och äta pizza.

Nej vet du vad, kör in tampongen och lasta betongen, innan jag flippar totally!

torsdag 23 oktober 2008 kl. 00:48:00 CEST  
Blogger Studenten said...

Hej helena,
jag hoppas du kan komma till stadshuset på onsdag kl. 16.00 så att du kan få en liten update om skateboard tillsammans med Per.

Johan

torsdag 23 oktober 2008 kl. 09:12:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Studenten, Sjukgymnasten mfl seriösa debattörer. Jag ska försöka komma på mötet på onsdag kl 16. Per har också sagt att jag är välkommen. Vi ses förhoppningsvis och må så gott tills dess. /Helen

torsdag 23 oktober 2008 kl. 09:59:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter