söndag 4 januari 2009

Reformer och sedan ro i skolan

Idag skriver PJ Linder i SvD om Björklunds tre uppdrag: "Lotsa reformförslagen i mål." (Ny lärarutbildning ska remissbehandlas, lärarauktorisation ska bli regeringsförslag. Gymnasieförslaget ska bli proposition. Läroplaner, prov och betyg ska behandlas i riksdagen.) Allt detta kommer säkert med hårt arbete att lotsas i hamn. Det finns en stor förväntan om det i skolans värld, där många är glada för att man tas på allvar och har lyfts upp till en kraft att räkna med. Men det är viktigt att dessa reformer inte görs förgäves, för DÅ tappar skolan styrfart och framtidstro. Dessutom blir det otroligt förvirrande för elever och föräldrar. Alliansen måste se till att försöka få med s och mp på de viktigaste bitarna och i annat fall utkräva svar från de rödgröna. Och det skriver PJ: "Utmana de rödgröna om framtiden." Det har tydligen lagts få förslag i riksdagens utbildningsutskott från oppositionen. Nu borde väl ovanan att vara opposition vara över. Vad vill de egentligen? Riva upp, gå med på eller hitta en egen variant? Miljöpartiet gillar fristående skolor, men sådana motarbetas av vänsterpartiet. Storasyster Sahlin ska medla. "Sporra kommunerna så det blir bättre meddetsamma." Varje kommun har sin situation med sitt specifika elevunderlag och behöver hitta sin organisation, i samklang med befintliga friskolor. Olika kommuner - olika lösningar, men målen är desamma. Det kan inte bli lika överallt, men det viktiga är att föräldrarna tillsammans med barnen får göra sina val.

Förstatligandets vindar sprider sig i kristider, även när det gäller skolan. UNT menar sorgligt nog att staten ska ta mer ansvar för resurser och utvärderingar under rubriken "Skolans kvalitet måste säkras". Och då jublar väl Ohly. Men var skolan bättre när den var statlig eller handlade det bara om att det blev lika för alla? Det spelade väl inte någon roll varifrån skolan fick sina pengar då Vingåkers första-ringare med 4,7 i medelbetyg kom till Katrineholm och gick naturvetenskapligt program och kände sig dum i huvudet pga bristande förkunskaper och en annan skolkultur. Centerpartiet tror att beslut fattas bäst så nära berörda personer som möjligt. Om en kommun vill lägga mer på äldreverksamhet än på skola får de väl göra det.

Centerpartiet har den senaste månaden bidragit med ett antal skolinspel som rektorslyft, lärarlöner, betygsöverklagande, lärarna Och givetvis måste det vara möjligt att göra vinst på en friskola! Men det återkommer jag till...

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter