måndag 22 juni 2009

C ger Företagarna hopp

Företagarna har kommit ut med en rapport om LAS, lagen om anställningsskydd. Det unika med rapporten är att den är gjord under brinnande lågkonjunktur. 4000 företag har besvarat en enkät. LAS är ett stort problem för de företag som tvingas säga upp personer. I rapporten konstateras att lagen gynnar de stora företagen och missgynnar de små. Småföretag i sektorer med snabb utveckling som tvingas säga upp personal drabbas mest. Men de riktigt små företagen, med en till tio anställda kan vid uppsägningar använda tvåpersonersundantaget - och gör det också. Undantagsmöjligheten är en "helt nödvändig säkerhetsventil för att företagen ska kunna behålla nödvändig kompetens".

Mer än 60 procent av företagen med 20-49 anställda anger att turordningsreglerna var
ett problem i samband med de uppsägningar man tvingats göra. Turordningsreglerna drabbar just de lite större småföretagen. De företag som klarat de första åren och annars borde ha goda långsiktiga möjligheter drabbas alltså extra hårt av dagens regelverk. Slutsatsen att regelverket kring LAS måste moderniseras är entydig.

I rapporten nämns Centerpartiets stämmodebatt om LAS som något hoppfullt. I motsats till Anders Borgs svar om att det inte ska bli lättare för företagen att avskeda folk. Vad har den katrineholmaren för gammal brukspatronsyn på företagarna? Som om någon någonsin med vilje, lättja och ett leende på läpparna säger upp folk? Det är inte samma sak som att lägga ned en myndighet rakt av. Det är det svåraste som finns att byta ut en persons cementplattform till ett gungfly. Men för att rädda verksamheten, övriga anställda och sig själv från en konkurs måste man tyvärr ibland dra ned på utgifterna. Om det då har kommit in färre ordrar blir det mindre att göra och givetvis löner man måste dra ned på. Att driva ett företag är inte någon välgörenhetsverksamhet, som Anders Borg tycks tro. Hur var det med studiebesöken, Borg, ägde de bara rum inom offentlig verksamhet eller blev det någon kvot över till småföretagen?
Bloggar: Johan, Merit, Gryningsräd

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter