måndag 19 oktober 2009

En kommentar i sdebatten

Med anledning av den debatt som råder lägger jag här upp mitt kommentarssvar till ett av mina blogginlägg från juli 2008:

Hej sd-väljare! Tack för din kommentar. Jag har inte kritiserat er existens, utan bara ifrågasatt det stöd som partiet tillfälligt tycks ha fått. Jag har svårt att förstå det då jag läser ert partiprogram.

I mina ögon är det odemokratiskt att ta avstamp i att en grupp av människor är mer värd än alla andra. Den första paragrafen i ett partis stadgar genomsyrar ju hela partiet med dess politik. Det betyder ju att företagarpolitiken ska gynna etniska svenskar, skolpolitiken ska gynna etniska svenskar och att äldreomsorgen ska gynna etniska svenskar. Eller? Det får man aldrig glömma då man läser ett enskilt förslag eller en enskild valfråga. Jag förstår inte vad etniciteten har att göra med ett företags existens. För mig är demokratin det viktigaste vi har. Folkstyret där din och min röst är lika mycket värda. Att lyssna på och då vi lägger den i valurnan. För mig klingar det märkligt att sortera folk utifrån etnicitet. Är jag svensk? Min farfarsfar åkte till Danmark för att skola sig till trädgårdsmästare, fann sin Inger och fick tio barn. En mycket nära bekant flyttade hit till Sverige för att gifta sig för trettiofem år sedan. Hon har arbetat hårt de senaste tjugofem åren. Talar och skriver god svenska, dock med en liten brytning, som är så vanligt då man anländer som vuxen. Är hon svensk? Eller är det bara era medlemmar som räknas till svenskar som ni vill gynna?

Inledningen av Centerpartiets stadgar ser ut enligt följande: ”Alla människors lika värde och rättigheter är grunden för Centerpartiets politik. Varje människa har förmågan att skapa och ta ansvar för sig själv och för andra.” Där bottnar jag.
Det finns lösningar för integration: http://www.centerpartiet.se/defaultnormal.aspx?id=61800

Jag vet inte vad min bostadsort har att göra med mitt ideologiska ställningstagande om alla människors lika rätt och värde. Det är ju som att säga att ingen som har barn får diskutera barnuppfostran eller att folk som inte har bil ska strunta i trängselskattdebatten. Jag bodde i Norsborg i norra B i två år. Det var ett tjusigt område med närhet till natur, vänliga människor som hälsade i porten eller bytte ett ord i tunnelbanevagnen då vi rullade in mot slutstationen. Öppettiderna i närbutikerna var goda, skratten från ungdomarna hördes ofta från fotbollsplanen, grilldoften spreds i området på somrarna. Nu bor jag i svensksegregerade Bromma. Tack vare företagande syrianer möter Bromma-borna personer med annan etnisk bakgrund dagligen. Tack vare två friskolor i området råder mångkultur på skolfronten. Där är det viktigt med modersmålsundervisningen, för trygghetens och identitetens skull. Men enligt känd forskning också för måluppfyllelse.

Jag är inte svenskfientlig. Jag älskar mitt modersmål, får tårar i ögonen då kungen och drottningen åker kortege genom city och just nu semestrar jag helst i Sverige. Men varför måste allt vara svart eller vitt? Vi är många som får plats i vår stad och vårt land. Jag ser rikedomen i att ha kollegor med andra erfarenheter, tjusningen i att höra om firande av persiskt nyår eller Eid och möjligheterna med flerspråkighet. Oliktänkande breddar förhoppningsvis även min tankevärld.

Vilket är det svenska kulturarvet som ska bevaras? Låt mig gissa! Vårt språk som är ett indoeuropeiskt språk som är släkt med bla persiska och indiska, såklart. Och fika som är ett ord från romani, som vi gör med kaffet som kom från Turkiet. Astrid Lindgrens böcker, såklart, som är illustrerade av Ilon Wikland, född i Estland, med sånger tonsatta av tjeckiskfödde Georg Riedel. Eller Selma Lagerlöf som fann inspiration i Jerusalem till ett av sina verk? Eller våra vikingar som åkte utomlands för att köpa varor och upptäcka Europa, men också plundra och våldta? Vilket är det svenska kulturarvet som ska bevaras? Hur ska det gå till?

Jag tror inte vi blir överens om vilken partiledare som har mest utstrålning. Men det var ju inte syftet vare sig med mitt eller ditt inlägg.

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter