fredag 4 december 2009

Kyrkan agerar för religionsfrihet

Som medlem i Svenska kyrkan tycker jag att det är bra att kyrkan engagerar sig mot islamofobin och uppmanar andra kyrkor att stå upp för religionsfriheten i Schweiz. Rabbiner har också fördömt folkomröstningsresultatet. Vad händer efter detta? Känner sig muslimer i Schweiz förföljda eller utpekade?

Självklart måste folk kunna kritisera extremism och islam, som är en religion som alla andra. När den blir överdriven och politiseras blir den galen. När den är privat måste den få utövas i frihet och behandlas med ömsesidig respekt, precis som kristendomen.

Muslimer har ett ansvar att upplysa om sin religion. Fredsagenterna är ett sätt. Jag mötte två av dem i somras i Almedalen. Det är inte konstigt att muslimer i Europa vill bygga moskéer. Svenskar flyttar till Saudiarabien för att arbeta och där har flera kyrkor byggts på senare år. Utomlands tenderar ens egen kultur att förstärkas.

Bloggar gör också jj.n Stina har bloggat och fört en ivrig, ståndaktig debatt i kommentarsfältet.

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Staffan Danielsson said...

Bara en kollfråga, Helen. Har verkligen kyrkor byggts i Saudiarabien, jag trodde att kyrkor, biblar, att byta religion osv inte var tillåtet där?

lördag 5 december 2009 02:57:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Staffan. Tack för din kommentar. Enligt Marianne Laanatza, som är en av vårt lands främsta Mellanösternexperter, berättade på Centerpartiets världskurs 2009 att det byggs kyrkor för offentliga finanser i Saudiarabien. Jag känner inte till hur det är med konvertering osv. Hon berättade också att kvinnor inte får delta i kommunala val och att inte demokratiskt parlamentsval ännu skett. Men hennes bild om Mellanöstern var otroligt nyanserad och gav mig motbilder till att negativt jag ofta hör om muslimska länder, vilket knappast ger empowerment, utan snarare skapar motsättningar.

lördag 5 december 2009 08:48:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter