lördag 27 mars 2010

Mer frihet och egenmakt för pensionärer

Alliansen sänker från årsskiftet skatten för personer med de lägsta pensionerna. Detta presenterades av partiledarna i Huskvarna där de fyra partidistrikten hade årsmöten och valkickoff idag.

Följande går att läsa på regeringens hemsida:
"Skattelättnaden gäller för alla dem som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år och betalar skatt. Skattesänkningen föreslås gälla från den 1 januari 2011. Med tidigare skattelättnader har regeringen härmed sänkt skatterna för pensionärer med ca 10,5 miljarder kronor sedan 2006."

Det handlar om några hundralappar i månaden. Det betyder för farmor respektive mormor en prenumeration på Allers, en resa i det blå med SPF, ett tandläkarbesök eller en medlemsavgift i bouleföreningen. De rödgröna har gnällt sedan förra skattesänkningen om att den inte är tillräcklig, då det är orättvist att arbetande får skatten sänkt ytterligare. Nu gnäller man dels på att man gör skattesänkningar, dels på att sänkningen är för låg. Istället vill man stärka den offentliga sektorn (läs: höja skatten för samtliga). För min del känns valet solklart. Jag hoppas att mormor, farmor och deras väninnor också uppskattar löftet om större frihet och egenmakt.

Nu väntar vi på ett vallöfte för ungdomarna: En reformerad arbetsrätt där LAS varken låser in eller stänger ute.

Rapporterar gör: SvD, DN, Centerpartiet, Aftonbladet, Expressen
Magnus Andersson, Kent Persson, Mark Klamberg

Etiketter: , ,

2 Comments:

Blogger Roger Irve Malm said...

Intressant att du "glömde" att det inte handlar om att pensionärer skall ha samma skatt som de som arbetar -utan en fortsatt högre skatt i alla fall. Skatten ska alltså sänkas för pensionärer, men inte till samma nivå som de som arbetar. Har man slutat bidra till arbetslinjen så får man även lida konsekvenserna av det. Det bärande argumenet för detta tycks vara att arbetstagare har högre utgifter. Alltså: Pensionärer ska ha mindre pengar för att de spenderar mindre pengar.

söndag 28 mars 2010 kl. 11:11:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Eller så här: Det är för den arbetande som skatten ska sänkas. För att det bättre ska löna sig att jobba - det är arbetslinjen.

söndag 28 mars 2010 kl. 18:18:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter