onsdag 30 juni 2010

Entreprenörer som går mot strömmen

Idag hade tankesmedjan Fores ett seminarium om boken "Entreprenörer som går mot strömmen", skriven av Nima Sanandaji. Studien visar att 2008 kom jobben/sysselsättningen upp i samma nivå som innan nittiotalskrisen. Arbetslösheten doldes i åtgärder under 1990-talets kris. De små företagen sysselsätter fler och är mer stabila i kristider.

Grundreceptet är känt för ett gott företagsklimat, menade Sanandaji:
  • Stark äganderätt.
  • Lönsamhet - goda incitament för dem som lyckas.
  • Begränsat regelkrångel.
  • Uppmuntra investeringar tex riskkapitalavdrag
Även Företagarna nämnde politiska lösningar som är kända och som Centerpartiet står för:
  • Sänkta arbetsgivaravgifter
  • Reformera arbetsrätten
  • Fortsätt med att förenkla regelverket
Kent Persson (V) och Annie Johansson (C) samtalade kring förutsättningar för småföretagare att lyckas. Johansson förklarade återigen Maud Olofssons och Centerpartiets entreprenörslinje i att fler företag ger fler jobb och därmed fler skatteintäkter som vi kan använda till en förnyad välfärd. Vänsterkartellen vill enligt Persson höja skatterna med 12 miljarder som ska tillföras offentlig sektor. Man vill lagstifta för rätten till heltid. Jag ställde frågan till Persson huruvida man vill lagstifta över de välfärdsentreprenörer som anställer lärare och förskollärare mm menade han att man måste börja någonstans. Här menade Persson att rätten till heltid är en rättviseaspekt för kvinnor generellt gentemot de manliga sektorerna där normen är heltid. Det handlar inte om fler jobb, utan om att tillföra mer skattemedel till den offentliga sektorn för att just få fler jobb. Han vill alltså köra över fackförbundet Kommunal genom att lagstifta för rätt till heltid.

Däremot vill det röda laget döda den kreativitet som de nyöppnade sektorerna har gett upphov till. Apoteksreformen, Lagen Om Valfrihet som omfattar vård- och omsorgssektorn, samt de hushållsnära tjänsterna. Dessutom vill de höja arbetsgivaravgiften för unga under 26 år samt behålla den arbetsrätt som stänger ute unga och invandrare. Hur utvecklande och entreprenöriella är de reformerna? Det handlar om att stänga dörrar och stoppa entreprenörskap.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter