lördag 10 juli 2010

Stormarknadsförbud eller miljöbilar - ditt val

Idag när jag körde hem till mina föräldrar höll jag på att sätta tuggummit i halsen. Nyheterna rapporterar att Miljöpartiet ska förbjuda köpcentrum under fem års tid för att de gör människor bilberoende och utarmar stadskärnorna. Vilka växande städer sätter Mp käppar i hjulet för? Vilka företag som hittat nya marknader förbjuds att växa?

Utspelet är ett sätt att visa på att staten vet bättre än individen, staten ska ställa krav på kommunerna, regeringen ska bestämma vilka företag som ska ha rätt att etablera sig eller ej på vilken plats. Det är en uppifrån-politik som jag starkt ogillar. Jag tror på människor att de är kloka nog att använda sina pengar utifrån sina val på marknaden. Jag tror att människan är klok nog att använda sin bil sunt, istället för att staten ska bestämma var du ska kunna handla eller inte. Men statens roll måste vara att gynna en miljövänlig teknikutveckling så att det premieras att använda biogasbilar, etanolfordon och elbilar. Som ju alliansregeringen har gjort.

Men utspelet är också ett klart bevis på att partiet vill förbjuda bilar istället för att gynna en teknik som främjar en utveckling av fossilfritt bränsle. Samtidigt har Andreas Carlgren idag en ypperlig redogörelse för vad Alliansen har åstadkommit under de fyra åren: 13 rätt för miljön.
Det vi vill åstadkomma i framtiden är: "Centerpartiets arbete bygger på övertygelsen att god miljö och ekonomisk utveckling går hand i hand. Vi underlättar för de företag och människor som satsar på miljöarbete, ny teknik och miljövänligare leverne genom information, lagstiftning och ekonomiska styrmedel. Att kunna spara eller tjäna pengar på miljövänligt beteende och agerande är den starkaste drivkraften för en omställning till ett hållbart samhälle." Vi vill helt enkelt "se en miljöpolitik med långsiktiga spelregler och teknikneutrala styrmedel som med stor tilltro till marknadens krafter genererar kostnadseffektiva åtgärder."

Bloggar gör Per Ankersjö, Gustav Andersson, Isak Engqvist, Christian Ottosson, Christer Jonsson.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter