söndag 29 augusti 2010

Engagemang för RUT

Om du gillar RUT-avdraget kan du gilla RUT.

Stefan Fölster som är chefsekonom på Svenskt Näringsliv skriver ett intressant inlägg om att hans mormor Alva Myrdal hade gillat RUT för kvinnors ökade inträde på arbetsmarknaden och professionaliteten av städhantverket.

Engagemanget för RUT är stort. Och det går att utveckla. Centerpartiet vill ha ett 75 %-igt avdrag för personer över 75 år, vilket skulle ge en större frihet, trygghet och valfrihet för våra äldsta.

När vi lyckas förena företagande med välfärd gynnas samhället som bäst, menar jag.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger Roger Irve Malm said...

Mmmm. Synd att Alva Myrdal inte är vid liv och kan ge sin syn på saken. Måhända vore den en smula annorlunda. Men det känns ju tryggt att du tycker att kvinnor skall ha låga löner, inte behöva utbilda sig och att man kan strunta i arbetsmilhjökrav.
Tror du att de som arbetar med att ge dessa RUT-tjänster själva har lön nog att kunna nyttja avdraget?

Och det är klart att engagemanget för RUT r stort, hos de som kan utnyttja avdraget.

Och det är väl skönt att integration kan innebära att du får tjänstehjon!

söndag 29 augusti 2010 kl. 15:56:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Roger. Tack för din kommentar. Att man är för RUT innebär inte att man är för låga löner eller emot utbildning. Detta har varit ett sätt för många att gå från svart jobb till vitt. Vem struntar i arbetsmiljökrav? Vi ser ju att friheten i familjerna ökar med RUT-avdraget. De som främst nyttjat avdraget är kvinnor över 65 år. Det är inte fel. Mvh Helen

söndag 29 augusti 2010 kl. 21:43:00 CEST  
Blogger Erik Rune said...

Hej, Helen. Två saker har jag tänkt på i anslutning till RUT.

1. Värderingar formas tidigt, tror jag att du har sagt här någon gång. Därför är barns upplevelser viktiga för vilka synsätt de kommer att få som vuxna och det påverkar samhället. Med RUT ser barnen att mamma och pappa löser frågan om hushållsarbetet inte genom jämställdhet och jämlik fördelning utan genom att kvinnor kommer och städar m m. Då tycker jag att RUT konserverar könsrollerna och det sker just inför barns ögon. Hur bra är det?

2. Att skapa jobb, är det alltid rätt? För mig är det självklart att politiken ska kunna ha åsikter om önskvärda och mindre önskvärda jobb. Att arbeta hemma hos främmande människor kan innebära en utsatt position, det är kanske inte ett önskvärt jobb i samhället (om det inte är absolut nödvändigt i vissa fall förstås). Min fråga till dig är: Kan politiken ha en åsikt om önskvärda och icke önskvärda jobb?

måndag 30 augusti 2010 kl. 08:34:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter