onsdag 29 december 2010

Aftonbladets nyårskampanj mot C

Traditionerna duggar tätt dessa tider. Aftonbladet är sin vana trogen vid årsskiftet. Aftonbladet blåser nämligen i mistluren för att skriva ned Centerpartiet och Maud Olofsson. I år jämför de nya centerpartister med japanska svampar som inte är så lättodlade på dessa breddgrader. Menar att Centerpartiet inte längre representerar någon. Aftonbladet har rätt i att Centerpartiet gick fram i storstäder. Och att Maud Olofsson har förnyat Centerpartiet. Båda dessa teser hänger ihop. Hade inte Maud Olofsson funnits hade vi inte gått fram i Stockholm. Hade vi inte förnyat oss hade vi inte gått fram i Stockholm. Att dra fram gammalt tjafs om Maud Olofssons tid i Hushållningssällskap känns inte relevant i sammanhanget. Man gör det för att skada partiet i en jobbig tid för Socialdemokraterna.

Jag uppfattar att det finns en krismedvetenhet i Centerpartiet. En valanalysgrupp genomför en bred utvärdering. Den leds av Annie Johansson. Ledare ute i landet gör vad som behövs. För underväxtens skull. En hel del kommer nog att hända på stämmorna under våren. För nästan alla företrädare är förnuftiga och ser till partiets bästa före sin egen position.

I Stockholm gick vi mot strömmen genom att normalisera vårt läge till att växa ikapp övriga siffror. De frågor vi driver i Stadshuset och landstinget är typiska centerfrågor: Miljö och företagande. Men vi försöker också driva på riksplanet i olika frågor. Något som uppfattas att vi ställer oss till höger om moderaterna, vilket inte är så svårt i dessa tider.

När medlemmar ansluter sig på löpande band till Stockholmscentern - 62 nya medlemmar i och med valet 2010 - säger de allra flesta att det beror på Centerpartiets politik och/eller Maud Olofsson. De vill diskutera ideologi och liberala reformer. Lösningen ligger inte i att beskylla partiledaren och knoppa av henne. Den viktigaste utmaningen ligger i att formulera en vass politik som rimmar väl med tanken om underifrånperspektivet och tron på individens kraft och förmåga. En politik som bygger på treenigheten människa, marknad och miljö. En politik som resonerar kring friheter. En sådan politik ska inte attrahera varenda medborgare, utan kanske en femtedel av Sveriges befolkning - vår målgrupp. Sedan kan man leta personer som företräder dessa värderingar och idéer. Men att skriva ned Maud Olofsson på Aftonbladets usla sätt handlar bara om att man vill ändra fokus från sossarnas partiledarletande.

Peter Andersson bloggar också. En centerstudent tror att Olofsson är knäckt politiskt.

Etiketter: , , ,

5 Comments:

Blogger Peter Andersson said...

Helen
var beredd på en lika vass avhyvling av dig som av Johan Hedin efter mitt inlägg. Som jag skrev på hans blogg handlar det för mig inte ett dugg om att delta i någon mobbning, vare sig av centern som parti eller Maud. För mig en daglig kommentar om aktuell politik i medierna och idag var det C...

ha ett gott slut och...gott nytt år! Den önskan får väl gälla ditt politiska engagemang också :-)

p

onsdag 29 december 2010 19:43:00 CET  
Blogger Erik Rune said...

Hej, Helen och god fortsättning. Om man inte snöar in på partipolitiserande (c) och försvar av partiledaren i alla lägen: i Aftonbladets artikel togs upp centerpartiets sumpande - eller dumpande - av både en tidigare och en nyare väljargrupp (miljöcentern från 70-talet och nyliberalcentern från 00-talet). Ligger det inte någonting i kritiken att partiet har slängt sina gamla kläder, köpt nya och slängt även de nya kläderna? Det här med 3 procent (dvs centerpartiet när 2010 års stödröster försvunnit), borde inte denna låga siffra leda till en viss oro även hos den c-entusiastiska Helen?

onsdag 29 december 2010 20:00:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej bloggvänner. Tack för era kommentarer och att ni läst mitt inlägg. Jag ser framemot en vass avhyvling, Peter. Jag hoppas inte du önskar mig ett gott slut i mitt politiska engagemang, utan snarare ett gott nytt år. Mobbning eller inte - (S) hyser stort intresse för (C). Gott så. Kritik är bra och en konstruktiv opposition mår politiken bra av. Men det känns som lite tjatigt. I fjol var det klagomål på att Maud lånat ut sin röst till Tillväxtverket som sökte kvinnliga ambassadörer, vilket blivit en succé - inte minst för kvinnors företagande.

När jag försvarar Maud handlar det om att hon är fenomenal och med förtroende. Hon är vald av oss medlemmar. En person är inte heller större än en organisation. Vi bär alla ansvar för en god valrörelse. Erik: Vi hade de facto över 5 % - inte tre procent. Men jag kan hålla med dig om att vi måste vara mer lyhörda för just målgrupper och trender i samhället - utan att bli populistiska. Påtal om youtube-filmer rekommenderar jag klippet med Federley från hundraårsjubileet. Vänliga hälsningar, Helen.

onsdag 29 december 2010 20:55:00 CET  
Blogger Peter Andersson said...

Helen, vännen :-)
Bara så det blir tydligt så var det där med "gott slut" självfallet syftat på nyåret. Hoppas och tror på stordåd av dig i politik och bloggande framöver. Om kritik, medierbilder av ett parti och slag mot partiledaren man och partiets medlemmar har valt, kan jag väl ganska krasst konstatera att "Jag vet hur det känns". Vi hoppas på ett bra 2011. Och jag tror dessutom att svensk demokrati mår bra av att det finns fler borgerliga partier än (m).....

peter

onsdag 29 december 2010 21:58:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej. Jaha, tack detsamma. Tack för de höga förväntningarna, även om ordet stordåd är överdrivet. Självklart är det viktigt med flera partier med tydliga agendor. Mvh Helen

torsdag 30 december 2010 10:53:00 CET  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter