torsdag 10 februari 2011

Ensidig rapportering av tillsyn

Igår rapporterade SVT om granskning av fristående/enskilda förskolor. Den är bristfällig i många kommuner. I Stockholm pågår en ständig inspektion av enskilda förskolor. Tillstånd har dragits in. De förskoleägare som inte har följt gällande regler och förordningar beslutas av Utbildningsnämnden att få tillståndet återkallat. Det beslutet innebär att ärendet ska gå vidare till förvaltningsrätten. Beslutet kan givetvis överklagas. Tiden går. Verksamheten pågår. Innan man är dömd är man bara misstänkt, enligt svensk lagstiftning. Så måste det vara. Målet måste vara att man ska rätta till bristerna. Nu menar Skolinspektionen att även friskolor behöver granskas bättre, eftersom ett kontrolled saknas, om man jämför med vad de kommunala skolorna går igenom. Jag återkommer till detta.

Denna debatt handlar om en ytterst liten del av de enskilda förskolorna och de fristående skolorna. Tyvärr får den fristående verksamheten - dvs välfärdsföretagarna - som sådan en släng av sleven och ryktet för enskild verksamhet solkas som sådant. Det är mycket beklagligt. Dessutom är rapporteringen ensidig. I Stockholm har vi i Centerpartiet drivit länge att inspektionen/kontrollen över de kommunala förskolorna ska jämställas med inspektionen av de enskilda förskolorna. Så ska nu ske, såvitt jag har förstått. Det ska bli mycket intressant att följa rapporteringen och utvecklingen.

I Stockholm är föräldrarna generellt nöjda med förskolan som sådan. De föräldrar som har barn i en enskild förskola är dock mer nöjda än brukare som nyttjar kommunal förskola, enligt brukarundersökningarna. De enskilda förskolorna behövs för att klara barnomsorgsgarantin och valfriheten. Nu måste motbilder till negativ rapportering visas upp. Givetvis måste lösningar till, genom att hitta fungerande metoder eller lagförändringar som förhindrar ekonomiskt fuffens och dålig verksamhet, utan att det blir krångligare att driva förskoleverksamhet. Med ett ökat ägande av människor blir Stockholm starkare.

Lotta Edholm bloggar också.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter