lördag 23 april 2011

Politik i praktiken är säljjobb

DN:s ledare reflekterar idag över begreppet invandrare och den integrationspolitik som råder. Man menar att vänsterdebattörer gärna teoretiserar politiken, istället för att undersöka verkligheten, som ju gör politiken begriplig. Mina tankar går till gårdagens inlägg av Sanna Rayman i SvD, där hon menar att vänsterdebattörer skyller ifrån sig när politiska reformer av regeringen bryts ned till effekter i vardagen för Svensson, såsom hur mycket man får råd med då nästa jobbskatteavdrag görs osv.

Givetvis är det framgångsrikt att göra politiken påtaglig och verklig. I detta ligger inte något brott. Givetvis måste politiker få driva förslag som också skulle gynna den egna gruppen - oavsett om man bor i Bromma eller Bandhagen. Givetvis måste politiker få såväl teoretisera som konkretisera eller praktisera politiken. Vänstern har ju själv försökt hitta fall med ljus och lykta där resultatet går på tvärsen med den borgerliga politiken, tex utförsäkrade. Skulle det vara fel? Nej, tack vare individuella fall kan vi se systemfel och lyfta blicken för att justera.

Det räcker inte att bedriva anti-diskriminerings-politik för att en människa som är nyanländ ska tas på allvar och ses som en resurs. Arbetslinjen måste lysa i handläggarnas och etableringslotsarnas ögon. Ty det är de ögonen som den nyanlände speglar sig i. Individuella samtal med såväl mannen som hustrun kan göra både män och kvinnor aktiva och verksamma snabbt. Med den obligatoriska kursen i samhällsorientering kan familjerna förstå att det finns en barnomsorg som tar hand om barnen under tiden män och kvinnor praktiserar, letar jobb, går på sfi, driver företag eller arbetar som anställda.

Jag önskar att vi kan sluta tala om integration som någon form av överifrånperspektiv, för att istället tala om det additiva samhället, som är ett horisontellt, jämlikt perspektiv på den nyanlände. Att han/hon är en resurs som ansluter sig till det redan existerande, dynamiska, föränderliga samhället.

Det som behövs hos alla som står utanför arbetsmarknaden - men också hos oss politiker - är lite mer av säljteknik. Att arbeta som säljare är att gå i livets skola. Det handlar om att lyssna och om att vara närvarande och att prata så att budskapet går in i hjärtat hos köparen. Då måste man vara såpass rak för att inte ändra syftet med produkten och såpass flexibel att man kan ändra ordval, ton och funktion till lyssnaren.

Wanngård (S) har tagit tillbaka sitt utlåtande om "skitjobb" och dessutom bett om ursäkt. Visst bör politiken vara förlåtande, så nu är det nog dividerat om hennes nedlåtande uttryck för min del. Bloggar i "skitjobbsdebatten" gör Den hälsosamme ekonomisten, Erik Laakso. Johan Folin skriver på Newsmill.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter