söndag 1 maj 2011

Socialförsäkringssystemet synas

SKL har, enligt Expressens ledare, granskat försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd/socialbidrag (kärt barn har många namn). SKL skriver:

"...0-placerade är en bortglömd grupp som nu lyfts fram. I studien har varannan aldrig haft ett jobb och av de som haft ett jobb har var femte inte arbetat under det senaste decenniet. Särskilt oroande är att det i denna grupp finns en stor andel unga som riskerar att fastna i ett livslångt bidragsberoende. Den här gruppen får inte samma rehabilitering som man får inom ramen för Försäkringskassan. Nuvarande lagstiftning tillåter inte att socialtjänsten tar ett samordnande ansvar för rehabilitering eller ens ifrågasätter varför en person kan vara sjukskriven under flera år utan en rehabiliteringsplan."

Det behövs ett större grepp på socialförsäkringarna, vilket regeringen redan har konstaterat, då man tillsatte utredningen med Irene Wennemo. Dessutom ses utförsäkringarna över och den snabbutredningen ska landa hos Kristersson i höst. Det är bra att alla bollar och idéer hamnar i luften. Regeringen ska inte se det som något nederlag att man ev måste förändra i systemet eller skruva i maskineriet. Det är snarare en styrka att man vågar ta kritiken och se det som fördelar att ha en öppen debatt. Givetvis vill man av instinkt göra något direkt åt alla de som faller mellan stolarna eller som är nollplacerade. Men skyddsnätet finns där och vi måste ge oss till tåls för att alla kloka förändringar ska göras - först i höst och sedan flera år längre fram.

Jag hoppas på ett system där arbetslinjen förstärks ytterligare. Där rehabilitering/jobbcoacheri förekommer även inom socialtjänsten. Där socialbidrag blir sociallån - för människovärdet. Där arbetslöshetsförsäkringen blir individualiserad och är frivillig. Där försäkringen kan tecknas på marknaden av bolag som också ansvarar för jobbcoachning och matchning. Där Arbetsförmedlingen konkurrensutsätts. Och för att många fler jobbtillfällen ska finnas måste företagande vara lönsamt och enkelt - ett alternativ för gemene man. Då måste bokföringen vara enklare. Det måste bli faktiska skatteinbetalningar istället för preliminära. Det måste vara dubbelt grundavdrag för företagare. Det måste vara avdragsgillt att investera i ett nyföretag. Vinst ska ses som något fint och resultatet av hårt arbete. Tankarna och idéerna grundläggs i skolan där jante-lagen är något som bara ska gå att läsa om i historieböckerna.

Expressens ledare skriver med anledning av försörjningsstöd:

"Alla sjuka,
oavsett om de vill eller inte, måste få sin arbetsförmåga prövad under motiverande ledning. Också de nollklassade. De unga, ofta med bokstavsdiagnoser, måste få bättre psykiatriskt stöd tidigare och möjligheter att få plats på arbetsplatser - också om det krävs mycket handledning.
Det är inte anständigt att låta unga, vilsna vuxna döma sig själva till ett evigt liv på försörjningsstöd bara för att de i stunden inte förstår bättre.
"

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter