söndag 19 juni 2011

Incitament för sfi+språkförskola istället för olika regler

Jag läser att Olofsson lägger ett förslag att invandrare ska få kortare föräldraledighet än personer som redan bor här. Sabuni håller med.

Viktigt är att reglerna är lika för alla. Lösningen måste vara incitament att ge sig ut på arbetsmarknaden och in i sfi, vilket etableringslotsarna måste tipsa och coacha kring. Sedan kan man tycka att en person som kommer med en tvååring inte ska ha rätt till 480 dagars föräldraledighet. I sådant fall är inte reglerna lika för alla och måste ses över.

Dock finns det ju en poäng med att förälder och barn den första tiden i det nya landet efter en omvälvande resa får vara tillsammans. Det måste vara upp till individen att bestämma hur han/hon vill använda sin föräldraledighet. Mamman och pappan vet vad som är bäst för sitt barn. Givetvis är människor som kommer till Sverige stora resurser som måste tas tillvara. Då måste starten för barn och föräldrar vara trygg och förutsägbar, med ett så snabbt steg in i försörjning som möjligt. Kanske borde ersättningen för att mamma deltar i sfi och barnet går i språkförskola vara mer än de 180 kr/dag och givetvis borde det marknadsföras och lanseras väl. Men om man skulle korta en föräldraledighet för att människor inte vet sitt bästa rimmar illa med individens frihet.

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter