måndag 18 juli 2011

Omreglera Systembolaget

Carl B Hamilton (FP) vill göra det möjligt för hemleverans av Systembolaget. Detta bland annat som lösning på frågan om gårdsförsäljning. Jag hoppas istället att Centerpartiets partistämma visar mod att bifalla motionen från Stureplanscentern om omreglering av Systembolaget.

Gårdsförsäljning skulle kunna bli en del av Sveriges mat- och dryckeskultur. En potential finns i att bekräfta det hantverk som vintillverkning måste ses som. Känslan av det genuina att köpa en flaska vin i sin tillverkningsmiljö går inte att ersättas av hemleverans. Att få ett ansikte på den som med kärlek har kryddat drycken och med stolthet har klistrat på etiketten på flaskan går inte att ersätta med hemleverans av en "personlig, statligt anställd bolagskassörska". Att stå under körsbärsträdet och få höra historien om hur körsbären till körsbärsvinet plockades kan inte ersättas av en ringning på dörren då budet kommer. Men en omreglering av Systembolaget skulle kunna innebära både gårdsförsäljning och hemleverans av alkoholhaltiga drycker.

Människor är kloka och ansvarstagande och bör få förtroendet att handla alkoholhaltiga drycker i butiker som drivs av företagare. Där Systembolaget sköter tillsyn, rådgivning och tillståndsgivning till försäljarna. Ankersjö och jag skrev om detta i ett inlägg i december 2010: Det vore bra om monopolet försvann

Staffan Danielsson bloggar också.
Uppdaterat: Per Ankersjö replikerar på Hamilton: Nu är det hög tid att överge alkoholmonopolet

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter