onsdag 28 september 2011

Förtroende för folket vore frihet

Debattens vågor om alkoholmonopolet, gårdsförsäljning och Systembolagets förslag om hemkörning av alkoholvaror går höga, där Stockholmscenterns ordförande Per Ankersjö med den äran viftar med frihetens fana. Idag med en slutreplik gentemot Folkpartiets Barbro Westerholm: Enastående hyckleri om Systembolaget.

Traditionen att svenska staten har monopol på att sälja alkoholhaltiga drycker är lång och sägs handla om ansvarstagande och restriktion. Men motboken är avskaffad för länge sedan och det är inte heller kutym att ge arbetarna betalt i form av supar. Systembolaget borde förknippas med en svunnen tid.

Ett samhälle som är varmt och tar ansvar för sina utsatta står för en människovärdesgaranti där den som anmäler sig själv till sociala myndigheter för missförhållande får den rehabilitering och vård som behövs inom ett dygn. Ett samhälle som värnar om de utsatta agerar när någon instans, tex vårdcentralen, Arbetsförmedlingen eller arbetsgivaren, har en misstanke om risk för alkoholism. Ett fungerande samhälle består av starka individer som inser att de i det civila kan påverka sina medmänniskor i tal och handling genom att fråga, bry sig och säga ifrån.

För min farmor som saknade körkort och hade två mil till närmsta Systembolaget hade möjligen hemleverans skapat en större vardagsfrihet. Men ännu större hade den varit om hon hade fått förtroendet att gå runt på ICA och välja bland flaskorna. Och tänk om hennes kusin hade fått tjäna sig en slant på den goda likören han tillverkade och bjöd på i samband med att vi köpte ägg. Men hans hantverk var förbjudet att kommersialisera.

Ingenting säger att Systembolagets anställda skulle ha en striktare kontroll av försäljning till onyktra än vad entreprenörer - måna om sina försäljningstillstånd - skulle ha. Nog skulle det kännas mer vettigt att i samband med vännernas spontana söndagsbesök gå till affären och handla en flaska vin - eller mysigare att på en gård i samband med lördagsutflykten köpa en av kärlek tillverkad flaska likör- än att åka in till sta´n på fredagen och bunkra upp inför helgen "för säkerhets skull".

Jag förstår att det måste vara svårt för en nykter alkoholist att stå emot vindisken i livsmedelsaffären. Men tänk, det finns bot på detta också: Hemleveranser av matvaror, speciella betalkort som inte tillåter alkoholköp eller "nyktra" livsmedelskedjor. Marknaden kommer att hitta lösningar. Och är man nykter alkoholist kanske inte utflykter till vingårdar står på önskelistan.

Självklart måste åldersgränsen hållas strikt. Hembränning och langning ska straffas hårt. Men människans förnuft sitter i hennes psyke, inte under gulgröna skylten. Jag ser en framtid där människor är kloka, ansvarstagande och kan fatta vettiga beslut. Där ingår inte vinmonopolet, som det heter i Norge. Nej, mer frihet för folket genom att visa oss förtroende att fatta vardagsbeslut.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter