torsdag 1 september 2011

Klimatarbete är inte plakatpolitik - utan envist, optimistiskt arbete

Ikväll lyssnade jag till en debatt mellan Lena Ek, Carl Schlyter (MP) och Åsa Westlund (S) i Europahuset. Ek var som vanligt påläst, tydlig och folklig. Schlyter var tillväxtfientlig, arbetstidsförkortningsförespråkande och delade ut både fröpåsar med salladsfrön och ekologiska disktrasor. Miljöpartistisk plakatpolitik när den är som sämst.

Debatten var lite grand av en föraktivitet innan FN-klimatförhandlingarna som i år går av stapeln i Durban, Sydafrika. Ek ingår i en fördelegation som ska till Durban för att lobba för goda förutsättningar inför förhandlingarna, vilka sköts på ministernivå i oktober och därefter i december. Ek visade en optimistisk inställning till klimatarbetet och till vad man kan åstadkomma. Det har visat sig vara så gång på gång i miljöarbetet - om man bara fattar de tuffa besluten. Ett exempel är det kemikaliedirektiv - REACH - som Ek initierat, men även den europeiska miljöfonden. Initierat, envist arbete som leder framåt, följs upp och utvärderas.

Skillnaderna mellan fjolårets förhandlingar i Cancùn och klimattoppmötet året dessförinnan togs upp, där Ek belyste skillnaderna i arbetssätt. Hon förordade det öppna processarbetet som ägde rum i Mexico, vilket sätter lite press på stormakterna. För övrigt menade Ek att om Sverige lierar sig med utvecklingsländerna blir man i majoritet gentemot tex USA som behöver ha tryck på sig i klimatprestationer.

På miljöfronten här hemma presenterade regeringen idag en miljöteknikstrategi som syftar till att främja export av svensk miljöteknik, att främja forskning och innovation inom svensk miljöteknik samt att ge miljöteknikföretag goda förutsättningar att komma till och att växa. 400 miljoner kronor ska fördelas under fyra år tom 2014. Tillsammans med infrastruktursatsningen som innebär en tågsatsning på 3,6 miljarder och vägsatsningen på 1,4 miljarder är detta ett stort steg framåt för miljöarbetet. Något som Centerpartiet drivit i budgetförhandlingarna.
Andreas Carlgren, Mattias Larsson bloggar.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter