torsdag 13 oktober 2011

Grön budget för Stockholm

Igår presenterades så Stockholms-budgeten för 2012: Ett Stockholm där alla kan växa. Det är oförändrad skatt man går fram med. Trots detta kan man genomföra reformer.

Den enskilt största satsningen var 1 miljard till cykling i Stockholm. En bra förhandling av cykelborgarrådet Per Ankersjö. Medlen ska användas till parkeringar, cykelpumpar och nya cykelstråk. Som i Köpenhamn ska cykelfrågorna ligga under stadsledningskontoret.

Dessutom ska stockholmarna kunna bidra till klimatvinster genom att utsortera matavfall. Hur det ska gå till ska snabbutredas men den viktbaserade sophämtningen ska vara ett incitament för stockholmarna att sortera. Här tar vi ett rejält steg framåt.

Åtta miljoner läggs på skötsel av naturreservaten, där ett tillskott blir Kyrkhamn-Lövsta.

Positivt för civilsamhället är också att föreningsbidragen stärks med fem miljoner.

Ytterligare varma satsningar är att förebygga cannabisanvändning samt att 16,5 miljoner läggs på att motverka hemlöshet särskilt bland unga. Dessutom femton miljoner för att bygga ut boende för hemlösa. Detta är en viktig och varm frihetsfråga för våra mest utsatta stockholmare.

Det som händer härnäst är att oppositionspartierna skriver sina egna reservationer/budgetförslag för att kommunstyrelsen den 26 oktober antar budget 2012 och går fram med den till budgetfullmäktigedagarna 16 och 17 november då den debatteras område för område.

När det gäller utbildning bloggar Lotta Edholm. Madeleine Sjöstedt skriver om kulturen. Sten Nordin skriver bla om rätten till heltid.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter