onsdag 2 november 2011

Ekonomiska styrmedel ska rädda klimatet

Ikväll var det dags för Stockholmscenterns politikpub. Ett tjugotal medlemmar och intresserade slöt upp. Martin Ådahl, vd i tankesmedjan Fores, talade på temat klimatpolitik och grön tillväxt. Det var intressant att höra honom tala om att politiska åtgärder är det som behövs för att motverka utsläpp. Han pekade på koldioxidskatter och ekonomiska styrmedel som signaler för att stimulera de som i vardagen agerar miljövänligt.

Ådahl efterlyste i de internationella sammanhangen och förhandlingarna de ekonomiska uträkningarna, som måste vara grunden för resonemangen. Det är också det som kan locka in Kina på banan i större utsträckning, då man givetvis strävar efter tillväxt.

Det var intressant att lyssna till någon som ser finanskrisen som en möjlighet, men ändå inte glamouriserar den svenska miljöpolitiken, utan hade flera lösningar på framtida miljöpolitik. Jag översatte givetvis det som sades till den kommunala nivån och berättade om de styrmedel Per Ankersjö har förhandlat igenom i stadens budget, tex att avfallstaxan kommer att bli viktbaserad, vilket gör att det lönar sig att sopsortera och framför allt att sortera ut matavfallet.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter