tisdag 28 augusti 2012

Sopsugsystem i Annedal ger biogas

I söndags passade jag på att besöka boutställningen Annedal 2012 i den nya delen av Mariehäll här i Bromma. Vi promenerade runt i området och tittade också in i några fina visningslägenheter. Sonen och jag konstaterade att det finns många möjligheter för lek och närheten till naturen.

I Annedal har ett sopsugsystem installerats. De boende har tre kärl att välja mellan då de slänger sina sopor: Tidningar, restavfall och matavfall. Soppåsen hamnar i ett rör och lagras där tills en tekniker gör ett val av vilka rörenheter som ska tömmas. Då öppnas den valda rörenheten, samtidigt som det uppstår ett lufttryck som skjutsar alla påsar med samma innehåll framåt till en container.

Matavfallet separeras alltså från övriga sopor och kan köras till reningsverket för att där användas till rötning så att det blir biogas, ett fossilfritt bränsle, som bussar och biogasbilar kan köras på. Såvitt jag förstår måste de boende på egen hand sopsortera metall, pappersförpackningar och plast, men att ha en infrastruktur för att ta omhand matavfall är lyxigt. Det ska vara lätt att vara miljövän i vardagen och sopsugsystemet gör det möjligt för de nya brommaborna, som ju givetvis är välkomna att bidra på andra sätt i vår stadsdel.


 
Några andra som varit på boutställningen: Stil inspiration , Erik Hellqvist , Emmas designblogg

Etiketter: , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter