tisdag 4 september 2012

Bra satsning på jobbpaket för unga

Igår pågick en debatt i Stockholms kommunfullmäktige om arbetslöshet och utanförskap. Det pratades mycket om att staden glider isär och förorter ställdes mot varandra av vänstergänget. Arbetsmarknadsborgarråd Ulla Hamilton spräckte på ett skickligt sätt ett rejält hål på socialdemokraternas selektiva urval av statistik. Debatten spretade och berörde många frågor som inte de egentliga motionerna behandlade.

Men även i Bromma stadsdel finns individer som uppbär försörjningsstöd. I juli i år fick 393 hushåll och 419 individer försörjningsstöd. Socialtjänsten har avslutat 53 ärenden och fått 50 nya. Bland försörjningsstödstagarna finns personer mellan 18 och 24 år som står långt från arbetsmarknaden. Man kan tänka sig att dessa är skolavhoppare, hemmasittare eller har hjälp av socialpsykiatrin. Man kan tänka sig att i en förort med fler vuxna som är försörjningsstödstagare finns ännu fler unga som antingen uppbär försörjningsstöd eller bor hemma, men försörjs av sina föräldrar. Det brukar inte bli bra att som ung vuxen bo kvar med mamma och/eller pappa. Du behöver pröva dina vingar, forma ditt eget liv och växa på egen hand. Detta kan vi inte åstadkomma med mer bidrag, utan med bättre utbildning, mer motivation och fler jobb som är möjliga att ta om man inte har så mycket utbildning. Därför är halveringen av restaurangmoms ett lysande drag som Centerpartiet drev starkt i valrörelsen 2010 och som nu ger resultat. Tim Svanberg bloggar här.

Varje dag som en individ får bidrag istället för att kunna bidra och känna sig meningsfull är en förlust för både individen och samhället. Försörjningsstödstagande går också i arv, vilket vi måste bryta med bättre utbildning, god studie- och yrkesvägledning samt möjligheten att arbeta med arbeten av olika sorter.

Det förekom också diskussioner om de sk nystartszonerna som aviserats av regeringen. Jag kan tycka att det är värt ett försök, men att man skulle kunna kombinera nystartszonen med lägre arbetsgivaravgift med att just gröna företag, dvs företag som finner och producerar klimatsmarta lösningar, skulle få etableras i denna zon. Detta skrev jag om i Dagens Industri 2010. Läs mitt blogginlägg här. Annie Lööf bloggade här.

Idag presenterade Alliansens fyra partiledare lägligt nog en satsning på jobb för unga. Med fler lärlingsplatser, fler platser inom yrkesvux och lärlingsvux kan fler unga utbilda sig. DN och SvD skriver. Det är mycket bra att unga ska få stöttning av Arbetsförmedlingen redan första dagen. Totalt läggs drygt åtta miljarder under fyra år på att dels möta den svaga konjunkturen, dels skapa jobb eller utbildning för unga. Vår regering tar frågan om ungdomsarbetslöshet på allvar, vilket känns tryggt och framtidsinriktat. Jobbpaketet är ett viktigt steg i rätt riktning. Men Centerpartiet vill givetvis mer. En ytterligare satsning på Yrkeshögskolan och en reformerad arbetsrätt till förmån för unga och invandrare är viktiga punkter på önskelistan.

Christian Ottosson brukar blogga engagerat om förorten. Bland annat här.

Etiketter: , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter